АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА СРЕЩА НА ВЪРХА НА ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА“

Президентът Румен Радев
08.07.2021 / 08:25

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“.

В нея ще се включат държавните глави на още девет страни от Европейския съюз.

Ще участва и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

В рамките на международното събитие под председателството на София ще се проведе бизнес форум с над 400 представители на български и чужди компании.

В инициативата „Три морета“ участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Партньори на „Три морета“ са Европейската комисия, Германия и САЩ.

Целта на проекта е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигитална и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти.

Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа.

Очаква се сред участниците в срещата на върха в София да бъдат президентите на Германия, Естония, Латвия, Полша и Словения, премиерът на Хърватия, вицепремиерите на Чехия и на Словакия.

Ще бъде излъчено и видеоприветствие от президента на САЩ Джо Байдън.

Целта на българското домакинство е да надгради постигнатото и да съдейства за работата по водещите регионални проекти, предложени от 12-те държави. Приоритет за София е укрепването на инвестиционния фонд към инициативата и привличане на финансиране за проектите от частния сектор.

Президентът Румен Радев постави сред приоритетите на българското домакинство научната и образователна свързаност:

„Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в изграждане на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети“.

Приоритет за България е разширяването на „Три морета“.

„Ние нямаме интерес да оставаме в периферията, в географската периферия, и инфраструктурните, енергийни и дигитални трасета да свършат до нашите граници. Те трябва да продължат към нашите партньори“, коментира Радев.

Затова по покана на София гръцкият президент ще бъде гост на срещата на върха у нас.

В рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“, президентът Румен Радев ще има двустранни срещи с колегите си от Латвия, Гърция, Словения и Германия.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев