АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК РАЗРЕШИ КАНДИДАТ-ДЕПУТАТЪТ ОТ ИМВ ДА БЪДЕ ПРИВЛЕЧЕН КАТО ОБВИНЯЕМ

ЦИК
07.07.2021 / 17:25

Централната избирателна комисия даде разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство на Цветелин Георгиев Георгиев, регистриран като кандидат за народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ под № 4 от кандидатската листа в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

Решението беше взето след постъпило искане от главния прокурор Иван Гешев.

Разследването е резултат от полицейска акция на 29 юни в бургаското село Маринка. Заради статута на Георгиев то се води от Софийската градска прокуратура. Разпитани са свидетели, част от които пред съдия, и са събрани доказателства, че мъжът е дал пари на четирима души, за да гласуват за него.

От държавното обвинение съобщиха за искането на главния прокурор, съобщавайке само инициалите на кандидата. Няколко часа по-късно в бургаско вече беше ясно за кого става дума.

Цветелин Георгиев е общински съветник в Созопол. Живее в село Атия и на последните избори е избран с преференции.

Междувременно, от коалицията обявиха, че Георгиев е изваден от листата и декларираха, че ще окажат пълно съдействие на разследващите.

Ако вината му бъде доказана, той може да получи наказание от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Според разпоредбите на Изборния кодекс от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев