АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАС: РЕШЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ЧЕРНИТЕ СПИСЪЦИ ПО "МАГНИТСКИ" Е СПРЯНО

ВАС
06.07.2021 / 17:52

Решението на служебното правителство за съставяне на български черни списъци по закона "Магнитски" е спряно, става ясно от решение на Върховния административен съд.

Припомняме, че правителството реши да състави български списъци спрямо лица, които не са посочени в американския списък по “Магнитски”, но по неясни критерии са нарочени за „свързани“ със санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Претекстът беше, че така държавата щяла да бъде предпазена от опасността да бъде санкционирана, но всъщност се оказа, че в тези „черни списъци“ могат да попаднат както членове на управителни органи, съдружници или акционери в притежаваните от тримата търговски дружества, така и „асоциирани“ с тях лица.

А при положение, че няма законова рамка за случващото се, нито каквито и да било критерии са „асоциираност“, изтъкнати български юристи определиха действията на кабинета като ярък пример за административен и противоконституционен произвол.

Вчера обаче Върховният административен съд се е произнесъл с определение по една от десетките жалби подадени от лица от „черния списък“ (по административно дело № 6558/2021 със съдия докладчик Владимир Първанов, образувано по жалба на Александър Кирилов Георгиев), като в този съдебен акт е записано, че щом Министерският съвет не е допуснал предварително изпълнение на своето решение, то всяка жалба против него спира действието му, пише "Труд".

Това означава не само, че оттук нататък всяко допълване на списъците с нови лица, ще е беззаконие, но и поставя въпроса как така, след като в решението на Министерския съвет изобщо не е било допуснато предварително изпълнение, бяха съставени „черните списъци“?

Освен сериозен удар по имиджа и действията на служебния кабинет, използвал санкциите по „Магнитски“ като основание за разчистване на сметки, със сигурност това обстоятелство ще окаже влияние и върху преценката на Европейската комисия и Европейския парламент, които също бяха сезирани от засегнатите лица.

Така България за пореден път ще трябва да обяснява на европейските институции защо нарушава граждански права с незаконни свои актове.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев