АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙСКИЯТ ЛИДЕР: АКО НЯКОЙ СЕ ОПИТА ДА НИ НАПАДНЕ, ЩЕ СИ СЧУПИ ГЛАВАТА

Президентът на КНР Си Дзинпин
01.07.2021 / 19:08

Ако някой направи опит да ни нападне, той ще си счупи главата, това каза лидерът на Китай Си Дзинпин, предаде Би Би Си.

Днес държавният глава на най-многолюдната страна в света произнеса реч по повод стогодишния юбилей на ръководената от него Китайска комунистическа партия. "Никой не трябва да подценява нашата сила и всички трябва да знаят – ние ще браним суверенитета и териториалната цялост на Китайската народна република. Ние няма да позволим на когото и да е било да упражнява натиск върху нас", заяви още той в поздравлението, излъчвано преди началото на тържествения парад на централния пекински площад "Тянанмън".

Си Дзинпин бе категоричен: Ако някой се опита да ни падне, той ще си счупи главата във Великата китайска стена, отбранявана от 1,4 милиарда граждани на нашата страна.

Британската медийна корпорация посочи, че Си Дзинпин е визирал САЩ. Отношенията между Вашингтон и Пекин се обтегнаха по време управлението на Доналд Тръмп и не се затоплиха след идването на Джо Байдън на власт (20 януари 2021 г.). Белият дом от години обвинява китайските власти, че нарушават правата на тюркоезичното мюсюлманско малцинство уйгури (живеещо компактно в западната част на азиатската държава), а също и в репресии срещу продемократичното движение в автономния район на Китай Хонконг.

От началото на световната корона вирусна пандемия между двете страни се запали спор и за произхода на заболяването, който повиши напрежението между двете световни сили, припомни Би Би Си, цитирана от Новини.бг.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев