АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЗ СЛАГА КРАЙ НА ТЕЛК-ТОРМОЗА ВЪРХУ НЕОБРАТИМО БОЛНИ

Стойчо Кацаров
29.06.2021 / 17:32

Министерство на здравеопазването ще сложи край на дългогодишния тормоз с преосвидетелстването за ТЕЛК на стотици необратимо болни пациенти. Служебният министър Стойчо Кацаров е разпоредил да бъдат изготвени промени в Наредбата за медицинска експертиза, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на седмицата, съобщи "Право&Здраве", цитирайки Кацаров.

От думите на Кацаров става ясно, че наредбата ще бъде променена именно в частта валидност на оценката при трайно болни пациенти, които няма как да се подобрят. Това от години е искане на хората с увреждания, а за промени след получавани десетки сигнали настоя този месец и обмудсмана Диана Ковачева. Обмудсманът сложи ново начало на битката, след като в текст от личен опит авторът на "Сега" Ясен Бориславов описа безумието на системата и призова служебния министър да спре това издевателство над хората.

Според действащите в момента разпоредби хората с необратими заболявания, които няма как да се подобрят, са принудени да се явяват на всеки три години на преосвидетелстване за ТЕЛК, защото това е максималният срок за валидност на оценките. За целта им се искат ненужни изследвания, губи се време и финансови средства, затормозяват се и гражданите, и администрацията, изтъкна в своя позиция омбудсманът Диана Ковачева.

Ковачева призова здравния министър да въведе пожизнен срок на трайно намалената работоспособност за всички случаи, при които водещото увреждане е необратимо. Според омбудсмана е редно и всички необходими документи за ТЕЛК да могат да се подават по електронен път. В момена гражданите, които подлежат на освителестване и преосвидетелстване, минават през въртележка с разнясане на книжа на няколко места.

Пред "Право&Здраве" служебният министър Кацаров не навлиза в детайли за промените, които ще бъдат предложени. Той не изключва възможността да остане министър на здравеопазването и в редовен кабинет, стига да има воля за реформи. "Винаги съм казвал, че мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ", е коментирал Кацаров на въпрос стои ли пред него вариант за дълъг мандат.

Източник: segabg.com

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев