АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ШОКОВО ВДИГАНЕ НА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ПРЕДИ ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО: КОЙ Е “ЗА” И КОИ“ПРОТИВ”

Велизар Енчев
29.06.2021 / 12:13

Има нещо гнило в пенсионната ни система, след като 3 г. преди приемане на еврото огромната маса от двумилионната пенсионерска армия не храни надежди за жалкия си жизнен стандарт. А решението е просто и е в две стъпки. Първата стъпка бе направена от Корнелия Нинова в 45-ото НС, останало в историята като най-малко заседавалия парламент след 1989 г. - само 9 работни дни!

На 5 май т.г. по предложение на Нинова депутатите приеха на първо четене промените в КСО, с които пенсиите, отпуснати до 31.12.2017 г., се преизчисляват от 1.07.2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Приетите промени предвиждаха всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018-а. Тогава той е бил 890,90 лева. По време на дебата Нинова отсече, че за 1 месец работа този парламент не е приел нито един закон в интерес на хората.

“Приет е само Изборният кодекс. Това говори, че си гледате партийния и личния интерес, а най-големият проблем в страната е бедността и неравенството, които, уви, след кризата не само че не намаляват, а се увеличават”, каза тя.

Нинова цитира данни на НСИ и БНБ, според които всеки ден в България се е раждал по един нов милионер, дори по време на кризата, а половин милион души са изтеглили спестяванията си до 1000 лв. Тя отговори на критиките, че предложението на БСП е популизъм, с аргумента, че през годините левицата го внася за пети път.

“Ние имаме приоритет бедността и мизерията на възрастните хора”, отсече лидерката. Според нея един от източниците за актуализация на пенсиите е Сребърният фонд, в който има 3,3 млрд. лв. за пенсии.

Хасан Адемов и Рамадан Аталай от ДПС, Мика Зайкова от ИТН, Димитър Главчев и Тома Биков от ГЕРБ и Георги Ганев от ДБ бяха главни опоненти на БСП. Аргументите им вбесяват всеки пенсионер, едва преживяващ с пенсия, която е капка в морето от разходи за храна и лекарства. А ставаше дума само за 1,110 млрд. допълнителен разход към бюджета на ДОО. Толкова струват непоръчаните по недоглеждане боеприпаси за новите кораби за ВМФ, които се строят от германска фирма. Както и новите бойни машини… Сиреч има милиарди за бомби, снаряди, патрони и бойни джипове, но няма 1 милиард за пенсионерите. В крайна сметка противниците на индексацията отстъпиха пред аргументите на БСП. Защото тайно се надяваха, че оставащите 72 часа до края на НС са недостатъчни за второ четене на пенсионните промени. Със 127 гласа “за”, 1 “против” и 0 “въздържал се” индексацията на пенсиите изненадващо бе приета. И в този момент дойде изненадващото предложение на Нинова законопроектът да мине и на второ четене.

Правилникът на НС повелява нещо много важно, което депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ бяха забравили в суматохата около Изборния закон: ако между първо и второ четене на един законопроект няма предложения за промени, той може веднага да се гласува на второ четене… Изпадналата в паника председателка на НС Ива Митева не подложи на гласуване предложението на БСП, сляпо следвайки напътствията на Йордан Цонев за прекратяване на заседанието.

Обяснението бе и скандално, и комично: на първо четене предложението наистина било прието с мнозинство, но нямало консенсус, пък и имало заявки, че текстът на БСП не е прецизен… Това разгневи социалистите, които обградиха трибуната, и само намесата на квесторите успокои нажежената до червено зала. Пак по инструкция от ДПС, открито дърпащо конците на парламентарния бос, бе дадена почивка, а след нея пленарното заседание бе прекратено.

Защо ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ посякоха индексацията, която трябваше да повиши базата на пенсиите от осигурителен стаж и възраст с около 30%? Заради партийния си егоизъм тези партии се уплашиха от възможността БСП да спечели “третата възраст” и да победи на следващите избори.

Всъщност с тази инициатива в 45-ото НС левицата подкрепи не само пенсионерите, но и работещите хора, на чиито рамене лежат икономиката и социалната система. Защото радикално увеличение на пенсиите в навечерието на рисковото ни влизане в еврозоната е обвързано с друга кауза на БСП - вдигане на доходите на активната част от населението и най-вече на младите семейства.

Не е нормално най-бедните в ЕС да приемат еврото, след като са последни във всички позитивни класации и първи в тези по социално неравенство, болести и смъртност. Именно за да избегнем шока от въвеждане на еврото върху работещите бедни и пенсионерите, е нужно шоково вдигане на заплати и пенсии, което е втората стъпка в борбата с бедността.

Примерът на богати страни като Австрия и Италия, в които 24 часа след въвеждане на еврото цените в хранителните вериги скочиха с 30-40%, е предупреждение към по-бедните роднини в ЕС. Които трябва да знаят, че еврото е лекарство, оздравяващо икономиките, но застрашаващо икономически неактивните и бедните, даде ли се в голяма доза и в неподходящ момент. С тези най-ниски заплати и пенсии в ЕС ще катастрофираме, ако преди дебаркирането на еврото не стигнем поне нивата на доходи в Португалия и Гърция.

Ето тема за размисъл както пред служебното правителство, така и пред редовния кабинет. Но ако в него главната дума отново имат противниците на пенсионната индексация и радетелите за пестелива социална политика и щедро превъоръжаване, ще сме трайно закотвени на евродъното. 11 юли е пределът на българското търпение!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев