АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: ЕС С УДОВОЛСТВИЕ ПРИПЯВА НА ЗАКОСТЕНЯЛАТА ПОЛИТИКА НА САЩ

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров
28.06.2021 / 09:19

Постоянството и инатът, с които Западът налага своите "правила", е поразителен. Това твърди руският външен министър Сергей Лавров в своя статия, публикувана в понеделник във в. "Комерсант" и сп. "Русия в глобалните въпроси", съобщава ТАСС. Европейският съюз започна веднага "активно и с удоволствие да припява" на позицията, изразена от САЩ в края на срещата на върха с Руската федерация относно необходимостта Москва да промени поведението си, за да се нормализират отношенията.

"Незабавно изразена след преговорите, закостенялата позиция на Вашингтон е много показателна, още повече, че европейските столици, доловили настроениете на "големия брат", веднага започнаха активно и с удоволствие да му припяват. Същността на изявленията: готови сме да нормализираме отношенията с Москва, но първо тя трябва да промени поведението си", посочва Сергей Лавров в статията си.

"Поразително е постоянството, дори инатът, с който Западът въвежда своите" правила, подчертава руският външен министър. Ясно е, че има вътрешнополитически съображения, трябва да се покаже на избирателите „твърдост“ във външната политика спрямо „авторитарните противници“ преди началото на следващия изборен цикъл".

Лавров посочва в статията си, че "редът, основан на правила" е въплъщение на двойните стандарти. "Когато е изгодно, правото на народите на самоопределение се признава като абсолютно "правило", посочва той и дава за пример Малвините, на 12 хил. км от Великобритания, както и "независимо" Косово - в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Когато принципът за самоопределение противоречи на геополитическите интереси на Запада - както в случая със свободно изразената воля на жителите на Крим в полза на обща съдба с Русия - те забравят за това и гневно осъждат свободния избор на хората , наказвайки ги със санкции", посочва Сергей Лавров.

Според него западните държави са недоволни от факта, че Москва се застъпва за държави, които са станали жертви на техните авантюри и "са били нападнати от международния тероризъм", като Сирия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев