АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ ПРИВЕТСТВА ИНИЦИАТИВАТА ЗА СРЕЩА НА ВЪРХА ЕС-РУСИЯ

Президентът Румен Радев и Еманюел Макрон разговарят в рамките на Европейския съвет в Брюксел.
25.06.2021 / 17:27

Президентът Румен Радев е приветствал инициативата за среща на върха ЕС-Русия. Така той отговори на въпрос на „Хоризонт“ за отношението на страната ни към предложението на Франция и Германия на срещата на европейските лидери.

„Тук става дума не просто за отношението ни към Русия, а за нивото на амбициите ни като съюз и неговата глобална роля“, подчерта президентът.

„Не само категорично подкрепих, но и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията по отношение на Русия, защото дали ще бъдем глобален фактор или ще бъдем зрител на глобалната арена, където се състезават сериозните играчи като САЩ, Китай, Русия. В геополитиката е нужен реализъм“.

На срещата на върха на ЕС европейските лидери се обявиха за диалог с Русия, но отхвърлиха предложението на Германия и Франция за среща с президента Владимир Путин.

Държавният глава каза още, че въпросът с унгарския закон за хомосексуалните общности се е вклинил внезапно в дневния ред на Европейския съвет и след бурни дебати е бил снет също така внезапно.

„Разбира се, имаше някои твърде емоционални изказвания, но няма драма. Слуховете, че виждате ли, заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от Съюза или сама ще го напусне, са силно преувеличени. Няма как да стане“.

Осъждането на Унгария няма да реши проблема, каза още президентът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев