АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ ЗАБАВЯ РАЗЧИТАНЕТО НА ЧЕРНАТА КУТИЯ НА ПАДНАЛИЯ МИГ-29

Георги Панайотов
25.06.2021 / 14:37

Технически проблем забавя свалянето и обработването на данните от откритата вчера черна кутия на падналия на 9 юни в района на Шабла изтребител МиГ-29. При инцидента по време на военно учение тогава загина пилотът майор Валентин Терзиев.

„Някои от участъците от платките в черната кутия са с нарушена херметизация и с възможни повреди. Има и лентов кабел, който е скъсан. Всичко това налага да се обърнем към специализирана лаборатория на производителя, за да поискаме съдействие да бъдат снети данните в черната кутия“, поясни министърът на отбраната Георги Панайотов в интервю за БНР.

„Не са разчетени част от данните на черната кутия, а данните все още не могат да бъдат снети“, уточни Панайотов. Той прогнозира, че това ще се случи в рамките на дни.

Техническите пречки са преодолими, каза още министър Панайотов, позовавайки се на експертна оценка.

В предаването „Преди всички“ той увери, че условията за пускане на мишената са спазени. След пускането й от височина 7000 метра със скорост 480 км/ч обаче тя е започнала да пада с много по-бърза вертикална скорост, подчерта Панайотов.

„Това е забелязано от наблюдателен пункт и е установено. Това е факт. /…/ Очевидно има проблем някъде.“

Текат две разследвания – едното е на Военна полиция, другото е на прокуратурата, припомни военният министър.

„Прокуратурата търси евентуално виновни за нещо, което не е направено както трябва.“

Разследването на Военна полиция е към своя край. Установени са фактите и обстоятелствата около целия полет, с изключение на действията на пилота през последните 13 секунди, каза Георги Панайотов.

Контейнерът, в който е черната кутия на самолета/Военна прокуратура

„Аз не виждам причини за съмнения, че някога ще научим цялата истина за инцидента с падналия изтребител МиГ-29 .Това което ме изнедадва при този инцидент е, че не се хвърля огромна обществена енергия да се видят проблемите в армията ни, а за да се говори за теории на конспирациите“, коментира в „Хоризонт до обед“ Красимир Грозев главен редактор на сп. "Аеро" във връзка с това дали "черната кутия" ще помогне да се установи точната причина за инцидента, при който загина военният пилот Валентин Терзиев.

„Няма политизиране на случая от основните политически сили, по скоро от други извънпарламентарни политически сили.

Според мен всичко ще бъде свалено от черната кутия и може да се готвим за следващия етап от конспирациите, че данните са фалшифицирани.

Самолетът е бил проследяван по време на полетие от радарите на много от силите - на ВВС, на ВМС, цивилни радари, има и свидетели от полигона, времето е било ясно и се е виждало добре, има досатъчно вторични данни, по които да се възстанови полетът на самолета през цялото време", поясни още Грозев.

По думите му черната кутия ще помогне, за да се разчете информацията как пилотът работи с органите за управление, какви команди подава той и какво е правил в тези последни 13 секунди.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев