АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ: ЕС ТРЯБВА ДА ТЪРСИ "ПРЯК КОНТАКТ" С МОСКВА И ПУТИН

Ангела Меркел
24.06.2021 / 15:10

Европейският съюз има нужда от собствени формати за преговори с Русия и нейния президент Владимир Путин, трябва да се разработят единни механизми за отговор на политиката, водена от Москва, и списък с общи стратегически интереси. Това заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел в правителствено изявление, прочетено в Бундестага, предават ТАСС и БТА.

"ЕС не бива да се задоволява само с анализ на отношенията с Москва. Дори когато общността реагира на действията на Русия, често го прави без координация между страните членки", каза тя.

Само чрез "механизми за единен и общ отговор (. . .) ще се научим да противопоставяме нещо срещу хибридните атаки на Русия", посочи Меркел.

"Същевременно трябва да определим дневния ред на общите стратегически интереси. Например в сферата на защитата на климата, в сферата на мира и сигурността, по въпроса за решаването на кризите в Либия и Сирия", добави канцлерката.

"ЕС безспорно трябва да търси адекватен отговор на руските действия. Според мен ЕС трябва да търси пряк контакт с Русия и руския президент. Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския. Приветствам това, но ЕС трябва сам да създаде преговорни формати", заяви Меркел.

Вчера в. "Файненшъл таймс" писа, че Меркел е предложила Владимир Путин да бъде поканен на среща с лидерите на страните от ЕС. Според изданието инициативата е била подкрепена от френския президент Еманюел Макрон. След запитване от ТАСС правителството на Германия не потвърди, нито опроверга тази информация.

Лидерите на ЕС ще обсъдят тази вечер в Брюксел отношенията си с Русия и формата на диалога, който трябва да водят с Владимир Путин. Седмица след срещата между президентите на Русия и на САЩ в Женева Меркел и Макрон смятат, че е необходимо да се организират срещи с Владимир Путин, на които да се разискват теми от съществен интерес за ЕС, заявяват европейски източници, цитирани от АФП.

Руският президент отказва да води диалог с ЕС и предпочита двустранни срещи с подбрани събеседници, за да разцепи общността, обяснява шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев