АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ИЗБИРА РЪКОВОДИТЕЛ НА СПЕЦПРОКУРАТУРАТА НА ФОНА НА ПРОТЕСТ

Протест
23.06.2021 / 14:40

С протест под прозорците си и в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избира титулярен ръководител на специализираната прокуратура.

Единственият кандидат е Валентина Маджарова, която от година изпълнява функциите на временен ръководител.

Протестът е организиран от Гражданското сдружение "Боец".

Една от обсъжданите новини на него е поисканата оставка на членовете на Съвета от Съюза съдиите в България.

„Днес всички станахме свидетели на един безпрецедентен акт на съдиите в България, които доста аргументирано заявиха ясно, че този ВСС е изцяло изчерпал доверието на обществото. Оставка“, каза оратор на протеста.

„Тук съм единствено заради редовите прокурори, следователи и служители, на които искам да благодаря за работата, която вършат ежедневно в една трудна среда“ с тези думи мотивира участието си в процедурата Маджарова.

Позицията е вакантна от миналия май, когато оставка - по лични причини - подаде Димитър Франтишек. Оттогава се смениха няколко временни ръководители, а поради липса на кандидати се провали една процедура.

От началото на създаването на първоинстанционната спецпрокуратура нито един неин административен ръководител не е изкарал пълен мандат, включително и настоящият главен прокурор Иван Гешев, който също я оглавяваше за кратко.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев