АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОПРЕДЕЛИ НОВИЯ РАЗМЕР НА СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА СТАРОСТ

Пари
23.06.2021 / 08:02

Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи юли тази година ще определи служебното правителство на днешното си заседание. Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност.

Сега социалната пенсия за старост е в размер 141,63 лева, а от 1 юли ще бъде 148,71 лева. Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя от социалната за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, а именно добавката за чужда помощ и тази за ветераните от войните.

Общо увеличение ще получат 128 хиляди пенсионери. Необходимите средства са по 640 милиона месечно и са планирани и заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Служебното правителство ще приеме план за изпълнение на Стратегията за демографско развитие до 2030 година. Ще се отмени и решение на Министерския съвет от 2020 година, с което е одобрен проект на споразумение за сътрудничество между Изпълнителна агенция "Медицински надзор" у нас и Националната агенция за трансплантации на Румъния.

Кабинетът ще освободи председателя на Държавна агенция "Електронно управление" и ще определи негов заместник. Постът в момента се заема от Атанас Темелков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев