АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: ИМПЕРИАЛИСТИТЕ В БРЮКСЕЛ НАКАЗВАТ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНИ ПРАВИТЕЛСТВА, КОИТО НЕ ИМ ХАРЕСВАТ

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан
22.06.2021 / 08:40

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обвини Брюксел в опити да наложи условия на страните от Общността и в навика да „наказва демократично избрани правителства, които той не харесва“, съобщава британският национален ежедневник The Times. Според Орбан „демократите, които подкрепят националистическата линия, ще трябва да се борят с тези, които се стремят да създадат европейска империя“.

Орбан: Империалистите в Брюксел наказват демократично избрани правителства, които не им харесват

The Times припомня, че миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува унгарския законопроект за забрана на „гей пропагандата“ и разпореди проверка за потенциални нарушения на върховенството на закона от страна на Будапеща.

Орбан, който е начело на унгарското правителство от 2010 г. и често влиза в конфликт с Европейската комисия заради „авторитарната си политика“, обвини Фон дер Лайен и европейските институции в „империалистически“ опити да наложат свои условия и в навика да „наказват демократично избрани правителства, които не им харесват“. „Това неизбежно ще доведе до липса на демокрация“, предупреди премиерът на Унгария в речта си по повод годишнината от изтеглянето на съветските войски от Унгария през 1991 г.

„Брюксел се управлява от хора, които вярват, че интеграцията е крайната цел. Демократите, които подкрепят националистическа линия, ще трябва да се борят с тези, които се стремят да създадат европейска империя“, цитира изданието думите на Орбан.

Както напомня вестникът, както Унгария, така и Полша с техните консервативни и националистически правителства не са съгласни с политиката на ЕС, особено по отношение на миграционните квоти и конституционните и съдебни реформи. В Брюксел нежеланието на Будапеща и Варшава да спазват общите правила се разглежда като нарушение на върховенството на закона.

Орбан очаква да използва проекта „Бъдещето на Европа“, стартиран от Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, за да обсъди „бъдещето на Европа“, за да помогне за намаляване на силата на Брюксел. Унгарският премиер подкрепя разпускането на Европейския парламент, чиито членове се избират пряко, и създаването на негово място на парламентарна асамблея с представители, назначени от националните парламенти. „Европейският парламент доказа, че това е задънена улица по отношение на изпълнението на критериите за европейска демокрация“, коментира Орбан.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обаче не се съгласи с унгарския лидер и заяву: „Само тези, които не обичат демокрацията, мислят за разпускането на парламентите“.

Източник: "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев