АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕНСКИ ДЕТСКИ ОРКЕСТЪР ЩЕ СВИРИ СЪС СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

маетсро Калайджиев свири заедно с възпитаниците си от  проекта "Музиката вместо улицата"
19.06.2021 / 20:21

Детският камерен симфоничен оркестър на проекта „Музиката вместо улицата“ получи поредна покана да гостува на Софийската филхармония. Събитието ще се състои на 4 юли от 18 часа в престижната зала „България“ в столицата.

Детският камерен оркестър е венец на 10-годишните всеотдайни усилия на маестро Георги Калайджиев и неговите съратници, посветили се на каузата да възпитат едно ново, просветено и професионално поколение млади музиканти роми, да дадат корен и крила за тяхната бъдеща музикална кариера и така – с примера им - да вдъхновят цялата ромска общност в сливенския квартал „Надежда“.

В момента в школата на проекта „Музиката вместо улицата“ в Сливен се обучават тридесет деца, на възраст от 7 до 13 години, по различни класически музикални инструменти. Освен безплатни уроци по цигулка, пиано, виола, флейта, обой, кларинет, виолончелои др., те изучават сериозно и солфеж. В програмата им са включени още засилена подготовка по български език и литература и изобразително изкуство. „Целта е децата да получат значими базови познания, да се развиват комплексно като личности“, каза за Агенция Сливен директорът на музикалната школа Радка Кусева. Принос за това имат и честите гостувания на малчуганите в Германия и реалният досег с европейската култура.

В момента няколко от възпитаниците на проекта „Музиката вместо улицата“ продължават образованието си в музикалните училища в Стара Загора и Бургас. Обучението им се подкрепя със стипендии, предоставени от маестро Георги Калайджиев, Мария Хаушилд и техните германски партньори. Съвсем наскоро школата на проекта се поздрави и с първия си абитуриент, успешно кандидатствал в Музикалната академия. Това е младата цигуларка Цветелина Христова, завършила Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас.

Цветелина, заедно с Вели Дормушев - също ученик в музикалното училище, и малкият цигулар Златко Караиванов ще бъдат солисти на концерта, с който Детският оркестър на проекта „Музиката вместо улицата“ ще закрие Музикалните празници „Златна Диана“ в Ямбол. Концертът на младите сливенски дарования е на 23 юни от 19 часа в прекрасната зала „Безистена“.

„Готвим се изключително усилено за предстоящите концертни участия“, каза Радка Кусева, диригент на Детския симфоничен оркестър към проекта „Музиката вместо улицата“. Програмата на концертите включва сериозни класически творби – Бах, Вивалди, Шосткович и др.

А през месец септември младите таланти от ромския квартал на Сливен ще свирят заедно с най-престижния симфоничен ансамбъл на България – Софийски солисти.

Мариана Иванова

 

 

Още снимки от новината

Радка Кусева

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев