АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОКАНИ МИНИСТЪР БАЛТОВА ЗА ПОСЛАНИК НА СЛИВЕН В РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм се проведе в Сливен на 18 юни
18.06.2021 / 16:24

Областният управител Минчо Афузов покани служебния министър на туризма Стела Балтова да стане посланик на Сливен пред служебното правителство за разрешаването на проблеми, свързани с развитието на туристическия отрасъл в областта. Това стана на изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в областния град на 18 юни.

Отправената към министъра покана е свързана с желанието да бъде експонирана тракийската каменна гробница от ІV в. пр.н.е., открита в сливенското с.Калояново. „Това би позволило да се развива културно-историческия туризъм“, заяви Минчо Афузов. За целта е необходимо да се ликвидира съсобствеността на терена, върху който е разположена недвижимата културно-историческа ценност. Когато това стане, имотът може да бъде предоставен безвъзмездно от държавата за управление на общината, да бъде извършена консервация, реставрация и социализация на обекта. Процедурите са предприети от предишния областен управител и кмета на общината, но все още не са приключили. „Имаме нужда от съдействие, тъй като обектът е от изключително значение за развитието на туризма в област Сливен и за опазване на културно-историческото наследство“, допълни областният управител.

От своя страна кметът на община Сливен Стефан Радев информира, че представителите на държавната и местната власт работят за превръщането на местността Карандила в селищно образувание. Той изрази надежда, че правителството ще окаже съдействие да влезе в сила вече готовия общ устройствен план. С отстраняването на някои съществуващи пречки, това би позволило да се развие ефективно потенциала на живописната туристическа местност, попадаща в природен парк „Сините камъни“.

„За мен отправената от Вас покана е изключително привлекателна задача. Ще я приема с удоволствие“, откликна министър Балтова. Сливен се отличава с природните си богатства, свързан е с националната ни история и култура. Това е градът на изтъкнати художници и писатели, тук са родени Димитър Добрович, Панайот Хитов, Добри Чинтулов и Добри Желязков, Сирак Скитник и Дамян Дамянов, каза тя.

Министър Балтова заяви, че възстановяването на туристическия сектор в продължаващата извънредна епидемична обстановка и извеждането на отрасъла в приоритет за служебното правителство са основна задача. „Убедени сме, че туризмът е и може да бъде мощен инструмент срещу икономическия спад и безработицата“, заяви министърът. Изнесеното заседание си поставя за цел да разгледа мерките за възстановяване на бизнеса в контекста на COVID-19 и концепцията за маркетиране на България като дестинация с туристически региони.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев