АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ НА РСМ ЗОРАН ЗАЕВ ПРИСТИГА НА ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

Зоран Заев
17.06.2021 / 08:09

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев пристига на посещение у нас начело на делегация, в която е и външният министър Буяр Османи. Заев ще се срещне с президента Румен Радев и със служебния премиер Стефан Янев.

Стефан Янев и Зоран Заев ще проведат разговор на 4 очи, а след това ще има и пленарно заседание. Задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са основните теми на разговорите.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас самият Зоран Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет“.

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев