АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: С БАЙДЪН СЕ РАЗБРАХМЕ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПОСЛАНИЦИТЕ

Президентът на РФ Влдимир Путин
16.06.2021 / 20:19

САЩ и Русия са се договорили отзованите за консултации на двете страни посланици да се върнат на местата си. Дипломатическите ведомства ще започнат обсъждане на натрупалите се проблеми. Президентът Джо Байдън не го е канил да посети Белия дом и в това няма нищо необичайно, защото за такива визити трябва да съзрее ситуацията. Смятам го за премерен, балансиран, опитен човек. Това съобщи руският президент в началото на пресконференцията си след края на първите преки преговори с американския му колега Джо Байдън в Женева. Владимир Путин започна пресконференцията си без никакво изявление и веднага покани журналистите да зададат въпросите си.

Първият бе за Украйна, мирния процес и евентуалното ѝ членство в НАТО, като Путин каза, че темата не е била обсъждана в подробности и нагласата е да се следват Минските споразумения, а за натовско членство "няма какво да се обсъжда".

На изричен въпрос дали е дал някакви ангажименти за сигурността на Украйна, руският президент продължи да повтаря за тези споразумения, че трябва да се промени украинската конституция и да се проведат избори в Донбас преди украинската армия да започне да възстановява контрола си над границата с Русия. Според него действията на Киев в момента са в пълно противоречие с това и Русия не може да поема никакви задължения при това положение.

"Нямаше никаква враждебност. По много въпроси се разминаваме, но разговорът беше конструктивен и се търсеше компромис."

Путин бе попитан от CNN дали е поел ангажгимент да се прекратят кибер атаките от руска територия.

"Договорихме се да започнем консултации за кибер сигурността. А за това кой какви ангажименти трябва да поеме, ще напомня, че американски източници твърдят, че най-много кибер атаки в света се извършват от територията на САЩ, Канада, две латиноамерикански държави и Великобритания. През 2020 г. получихме от САЩ десет запитвания за кибер атаки срещу американски обекти от руска територия, както и две през 2021 г. Изпратихме изчерпателен отговор, а самите ние сме питали общо около 70 пъти и не получаваме отговори", заяви Путин.

На въпрос за това дали е обещал да прекрати натиска над опозицията и да освободи Алексей Навални - Путин го нарече "гражданинът, когото споменахте" - той отвърна, че "този господин" съзнателно е нарушил закона, започнал е да пуска филмчета в интернет и чак тогава се е наложило да бъде извикан и задържан.

Путин обясни на журналистите и какво е "несистемна опозиция": "САЩ обявиха Русия за свой враги противник. В американското законодателство е записано, че САЩ трябва да поддържат политически организации в нашата страна. Ако сме враг, то какви организации ще поддържа Америка в Русия? Според мен не са тези, които я укрепват, а я сдържат - цел на САЩ, заявена публично. Това са хора и организации за реализиране на американската политика към Русия. Как да се отнасяме към това?. Според мен трябва да действаме внимателно, но в рамките на руските закони."

Президентът потвърди, че в разговора по инициатива на Джо Байдън е разговаряно за опозицията и конкретни нейни членове. "Убедих се, че той е много опитен човек - два часа разговаряхме на 4 очи, а това не се случва с всички лидери."

Путин мимоходом спомена и коментар на думите на Байдън, че според него той е убиец: "В САЩ и дума не можеш да кажеш, а вече стрелят в гърба ти. Всеки ден в САЩ биват убивани хора. Това са криминални случаи, но в Афганистан или в Гуантанамо или дори в европейски държави бяха открити обекти, в които не действат никакви провила на международното прраво. Риазбираме, че това е реална политика и действаме по съответния начин - отнасяме така и към хората, на които в Русия се плаща от чужбина."

На пресконференцията стана дума и какво е било обсъждано за Арктика, като Путин каза, че страната му не прави нищо необичайно и незаконно там, възстановява изоставена инфраструктура и всичко това - включително съдбата на Северния морски път - се случва съгласно Арктическия кодекс в райони, които по международното морско право са вътрешни морета, международни води, специални икономически зони. В част от тях е наше суверенно право кого да пропускаме и ние не злоупотребяваме с това право, настоя Путин.

Преди срещата говорехте за "червени линии", договорихте ли се да не се пресичат те с американските, попита журналистка. До такива подробности не сме стигали, но се договорихме да започнем консултации, на които това ще се обсъжда и, надяваме се, ще има договорености, отвърна президентът.

От какво се боите, г-н президент", попитаха от NBC по повод осъдените, вкарани в затвора и изолирани дълъг списък от опозиционни лидери. Путин повтори тезата си, че това са организации, на които се плаща от държави, обявили Русия за враг. "Те могат да работят", допълни той.

В действителност медии и неправителствени организации, принудени да обявяват под всяка публикации, че са обявени за "чуждестранен агент" бяха изоставени буквално за седмици от рекламната подкрепа на бизнеса.

"Г-н президент, питам ви, ако всичките ви опоненти са тровени, убити и по затворите, не означава ли това, че се боите от политическа битка", настоя журналистка от NBC.

"По повод кого ще убият или ще хвърлят в затвора ще ви кажа, че хора с политически искания нахлуха в парламента ви и сега ги обявявате за вътрешни терористи и в редица други престъпления. Никой не ни информира от САЩ на какво основание, жена беше застреляна там... Не искаме това да се случва у нас".

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев