АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛКО ЖЕЛЯЗКОВ Е ПОДАЛ ОСТАВКА КАТО ЗАМ.-ШЕФ НА БЮРОТО ЗА КОНТРОЛ НА СРС

Илко Желязков
15.06.2021 / 13:33

Санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ Илко Желязков е подал оставката си като заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Тя е депозирана вчера в деловодството на Народното събрание, казаха за „Хоризонт“ от Бюрото и от пресцентъра на парламента.

Какво пише в доклада на Финансовото министерство на САЩ за Желязков.

Според Вашингтон той е подставено лице в корупционната дейност на другия санкциониран Делян Пеевски.

„В началото на 2018 година двамата ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане“, пише в мотивите по закона „Магнитски“.

От 2019 година било известно, че Илко Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, интересуваща Пеевски. В замяна Желязков имал грижата приелите предложението му да бъдат назначени на влиятелни длъжности и им осигурявал месечен подкуп.

„Заместник-председателят на Бюрото за контрол на СРС изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от прокуратурата, ако след назначаването си министърът не му окажел по-нататъшно съдействие“, пише още в доклада на Финансовото министерство на САЩ.

Веднага след скандала Илко Желязов излезе в отпуск, който е изтекъл в петък. Вчера той, освен че е депозирал молбата си за освобождаване, която ще може да бъде разгледана след конституирането на 46-ото Народно събрание, е удължил отпуска си до 23 юли, казаха за „Хоризонт“ от Бюрото за контрол на СРС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев