АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДИСКУТИРА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ

Машина за гласуване
14.06.2021 / 18:36

Областният управител на Сливен Минчо Афузов проведе среща с председателя на Районната избирателна комисия Росица Тодорова, нейните заместници и секретаря, на която бе обсъдена организацията за парламентарните избори на 11 юли. „Целта е да създадем условия всеки избирател да упражни свободно правото си на глас и да се ограничат до минимум нарушенията на изборното законодателство“, каза Афузов. Срещата се проведе на 14 юни в областната администрация.

На територията на Сливенския многомандатен изборен район се очаква да има машинно гласуване в около 250 секции, а в над 40 – само с хартиени бюлетини. Точното разпределение тепърва предстои след становище на ЦИК. За отпечатване са поръчани 176 000 бюлетини. От доставчика на машините за гласуване и екипа за поддръжката им ще се изисква техниците да бъдат разпределени в секции, намиращи се на близко разстояние. Това ще позволи при възникване на технически проблеми да има бърза реакция. Получените в РИК сигнали за нарушение на изборния закон в деня на гласуването ще бъдат препращани по компетентност в ОД на МВР и прокуратурата.

Минчо Афузов дискутира възможностите да се проведе обучение на гражданите за гласуване с машини. Ще бъде внесено питане в ЦИК за предоставянето на симулационни машини, които да бъдат използвани за тази цел.

Активната работа за организирането на честни избори продължава и на 16 юни ще е следващата среща на областния управител с ръководството на РИК. На нея ще бъдат поканени началникът на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР и представителите, ангажирани с доставката и поддръжката на машините за гласуване. Ще бъде обсъдена организацията за транспортиране на бюлетините и машините в избирателните секции.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев