АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ С ОЩЕ ПРОВЕРКИ НА ЯЗОВИРИТЕ: ТРИ ОТ ДЕСЕТТЕ, ЗАВЪРШЕНИ ПО ДОКУМЕНТАЦИЯ, СА ЗАТРЕВЕНИ

Кирил Петков
14.06.2021 / 14:31

Скандалът с язовирите се разраства. Министърът на икономиката извади още факти за безстопанственост. Язовири, които са платени и предадени като свършена работа по Коледа, са без вода и са затревени.

Кирил Петков с още проверки на язовирите: Три от десетте, завършени по документация, са затревени

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери язовирите „Пазар дере“, „Злати войвода 4“ и „Злати войвода 3“. Това каза на брифинг министър Кирил Петков.

Тази събота и неделя направихме посещение на още два язовира – 3 от общо 10-те, които са напълно завършени по документация. Във всичките три – „Пазар дере“, „Злати войвода 4“ и „Злати войвода 3“ - няма вода и за затревени. На 31-ви декември тези три язовира за предадени от държавната фирма „Монтажи“ към държавната консолидационна компания. До ден днешен те не са предадени към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Те още не са влезли в експлоатация. В тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за другите им цели, за мен това е безстопанственост", заяви министърът на икономикатапред медиите.

„Много странно, че язовирите „Злати войвода 4“ и „Злати войвода 3“ са в Сливен, а „Пазар дере“ е в Ловеч, но транспортните разходи и за трите са едни и същи. На 1,16 лв. на тон км за превозване на скална и земна маса. Това е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона – цените, които имат и 3-те язовира са 219 лв., 214 лв. и 2014 лв. за кубик бетон. Не включват превоза на бетона, който отделно е фактуриран на 33,72 лв., нито куфража, който е на 33,226 лв., нито армировката, която е на 2,84 лв.“ , обясни Петков.

„Какво ще направим? Отговорността е моя. Още днес ще поискам „Държавна консолидационна компания" да ми обясни защо 6 месеца не е предала тези 3 язовира за експлоатация, за мен това е равно на безстопанственост.

Защо цените са на тези високи нива – 100 лв. на куб. м бетон над пазарната и 5 пъти повече за превоз? Ще вкараме Агенцията за държавна финансова инспекция да провери и трите язовира“, коментира служебният министър.

По думите му е важно, след като парите са похарчени, съоръженията да влязат в експлоатация, да има вода за напояване и да готовност, ако нещо се случи да могат да предпазват от бедствия от авария.

„При проверените 3 от 10 язовира се натъквам на едно и също нещо. Ще направя нова заповед, че всеки трети външен изпълнител ще минава през проверка към моята комисия за прозрачност и контрол“, заяви министър Петков.

Министър Петков уточни, че са направени и още две посещения на други два язовира, освен на „Пазар дере“ в Ловеч.

Какво се случва? Проверката е следната – на 31 декември на Нова година тези 3 язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи“, към „Държавна консолидационна компания". След като предадени на "Държавна консолидационна компания", още и до ден днешен не са предадени към държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, обясни министърът.

Проблемът при язовирите не е индивидуален, а систематичен, посочи той.

Относно обвиняванията, че язовири са изпускани преди проверката на служебния министър, за да се снима той след това при празното съоръжение, Петков заяви: „Това, ако не беше трагично, щеше да е смешно. Както виждаме, освен, че съм изпуснал и трите язовира явно съм ги и затревил“.

Министър Петков уточни, че шлюзовете на язовирите са отворени, защото държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ не може да ги използва. „След всеки голям дъжд, водата, която влезе вътре, трябва да се изтича, защото язовирите се водят в ремонт. За мен беше много впечатляващо, че комисиите от държавната фирма „Монтажи“ към „Държавна консолидационна компания" са се свикали навръх Нова година в Сливен и Ловеч за предаване на язовирите. След като са платени още не се е случило да бъдат реално използвани от хората“, допълни служебният министър.

Кирил Петков уточни и дадените суми за ремонт на съоръженията - 2,350 млн. лв. струва ремонтът на „Пазар дере", „Злати войвода 3“ е 1,913 млн. лв., а „Злати войвода" – 547 000 лв. „Това са първите три проверки, не съм тръгнал по другите 7 обекта. Когато видях същите празни и затревени язовири, разбрах, че проблемът не е индивидуален, а систематичен“, поясни Петков.

„В момента тези държавни дружества имат собствен надзор и собствени управители. Уволнението не може да стане преди да се направи нов конкурс за нови членове. Това, което виждаме при Надзора на ББР, се случва и тук. Гарантирам, че докато съм министър, ще работим всеки ден промените да стават. Надявам се при ББР да имаме скоро добра новина за нов Надзор. Надявам се, че „Държавната консолидационна компания ще се управлява по по-прозрачен и ефективен начин и фирми като „Монтажи“ няма да имат възможност да правят строежи със завишени цени“, посочи министърът.

„Констатациите от тези доклади ще бъдат изпратени в прокуратурата. Това мога да направя“, каза още той.

Източник: "Епицентър"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев