АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУНДЕСТАГЪТ НЕ ПОДКРЕПИ АНТИРУСКАТА РЕЗОЛЮЦИЯ НА "ЗЕЛЕНИТЕ"

Депутатите от Бундестага отхвърлиха резолюцията на ПП "Зелените", предлагаща промяна в политическия курс към Русия
14.06.2021 / 14:14

Депутатите от Бундестага отхвърлиха резолюцията на ПП "Зелените", предлагаща промяна в политическия курс към Русия, както и прекратяване на строителството на газопровода "Северен поток 2". Гласуването по тази инициатива се проведе по време на срещата на 10 юни.

Проекторезолюцията, кояйто предвижда отказ за изпълнение на каквито и да е съвместни икономически проекти с руски държавни корпорации, не беше подкрепена от никоя от политическите сили, с изключение на самите зелени.

Резолюцията, която се превръща в олицетворение на антируската позиция на Зелените, предполага развитието на диалог „с демократично гражданско общество в Русия“ чрез създаване и по-нататъшно развитие на мрежа от германски фондации и НПО.

Освен това Зелените възнамеряват да настояват за премахването на т. Нар. Закон за нежеланите чуждестранни организации, под чийто ефект в края на май попаднаха три германски организации.

В речта си един от инициаторите на резолюцията, депутатът Мануел Сарацин, предложи „да се разчита на диалог с Мемориал (изпълнява функциите на чуждестранен агент. - ред.), Медуза (медиен чуждестранен агент. - р.)“ и редица други организации и медии, включени в списъка на чуждестранните агенти от руското министерство на правосъдието.

И накрая, за да продължи курс, „последователно насочен към подкрепа на демокрацията и върховенството на закона в Русия“, федералното правителство трябваше да се противопостави на „всякакви мащабни икономически проекти с руски държавни компании“ .

Според Зелените, федералното правителство да обясни „на германските предприятия, че корупцията и липсата на правни гаранции от страна на „режима на Путин“ могат да навредят на техните интереси “.

Като основна мярка, свързана с тази идея, беше предложено да се признае „липсата на необходимост от по-нататъшно изпълнение на проекта за газопровод„ Северен поток 2 “.

Въпреки това, с изключение на самите зелени, никоя от партиите, представени в Бундестага, не гласува в подкрепа на резолюцията срещу Русия и Северен поток-2.

Блокът от партии ХДС / ХСС (Християндемократичен съюз и Християнсоциален съюз), Социалдемократическата партия на Германия, "Алтернатива за Германия" и партия "Левите" се противопоставиха на офанзивата на зелените. Либералната Свободна демократична партия (СДП) се въздържа от гласуване.

Гласуването на резолюцията беше предшествано от дебат, посветен на 80-годишнината от германското нашествие в Съветския съюз.

Въпросът за историческата памет и отговорност беше отразен и в проекторезолюцията: по този начин, по-специално, беше предложено „да се засили в германския политически дискурс темата за непропорционалните страдания, нанесени от националсоциалистическа Германия и изразени в масовото унищожение на граждани на Съветския съюз."

В същото време в проекторезолюцията се предлага да се направи това „изолирано от настоящата политическа ситуация“, без да се бърка „политиката на помирение с настоящите актуални задачи“ и без да се разграничават „отделни държави спрямо другите“.

Една от тези задачи, чието отражение е проектът на Зелените, според депутата от Бундестага от партия "Левите" Клаус Ернст е по-нататъшна ескалация, а не намаляване на нивото на напрежение.

"Вие се застъпвате за влошаване на ситуацията в областта на гарантирането на правата на човека в Русия, говорите за диалог, очаквайки, че след няколко години санкционен режим с друг документ, ограничаващ двустранното сътрудничество, ситуацията внезапно ще се промени “, каза Ернст на инициаторите на резолюцията.

Политикът нарече предложеното прекратяване на икономическото партньорство с руските държавни корпорации „мярка, която противоречи на интересите на Германия и не допринася за установяването на двустранни отношения“, добавяйки, че „изграждането на силна Европа е немислимо без участието на Русия . "

Превод: СМ

https://pogled.info/svetoven/evropa/bundestagat-ne-podkrepi-antiruskata-rezolyutsiya-na-zelenite.130712

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев