АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР КАЦАРОВ ПРЕДЛАГА ПРОМЯНА НА МОДЕЛА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

Стойчо Кацаров
14.06.2021 / 13:53

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо.

След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че започват преговори за промени в Националния рамков договор.

Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за регистрация в болничните заведения.

Ще бъдат въведени коефициенти по отношение на цените на медицинските услуги.

Ще бъдат прехвърлени повече дейности от болничната към извънболничната помощ, което ще позволи същите дейности да се извършват на по-ниска цена.

Чрез сключване на договори с други лечебни центрове, личните лекари ще бъдат освободени от задължението да са на разположение на пациентите 24 часа 7 дни в седмицата.

Обсъжда се механизъм чрез мобилно приложение пациентите също да бъдат въвлечени в контрола на медицинската дейност. След като бъдат договорени, промените ще стартират със следващия бюджет на НЗОК, каза още Стойчо Кацаров:

„Те са изцяло насочени в интерес на пациентите. Това са неща, които ще помогнат за това, да се лекуват и възрастните и тежкоболните, да не бъдат селектирани по отношение на това, да се излекуват и за някои неща, без да лежите в болница, а да го направите амбулаторно - това също е в интерес на пациентите. Корекцията на цените ще помогне за това да има повече лекари от дефицитните в момента специалности. Няма никакъв проблем с лимитите. Разликата е, че когато определяш лимити, изборът кой, къде да се лекува го прави тоя, който определя лимитите. Когато нямаш лимити, изборът се прави от потребителя, от пациента“.

По отношение промяната в мерките срещу разпространението на коронавируса и по-конкретно носенето на маски, министър Кацаров поясни:

„Всъщност, тя заповедта, ако има такава, тя ще премахне задължението. Ако човек желае, може да продължи да си носи. Слава богу, ситуацията е такава, че ние сме на ръба да влезем в оранжевата зона, на ръба вероятно през другата седмица, ако се запази заболеваемостта, да влезем в зелената зона, което според мене ще е най-голямата награда“.

В интервю за БНР заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров заяви вчера, че ведомството му ще проверява болници с натрупани дългове.

Проверката за фиктивни хоспитализации в болница „Пирогов“ трябва да установи дали има нарушения, допуснати от ръководството на лечебното заведение или пък ръководителите на две от клиниките са допуснали пропуски.

Д-р Петров коментира още, че министерството очаква компетентните органи да се сезират по сигналите за злоупотреби с трансплантации в болница „Лозенец“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев