АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ПРАВЯТ СПИСЪЦИ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ

Информационната кампания за ползите от ваксините срещу COVID-19,  по инициатива на областния управител Минчо Афузов и РЗИ, продължи и в останалите три общини на областта
12.06.2021 / 17:12

Информационната кампания за ползите от ваксините срещу COVID-19, която започна по инициатива на областния управител Минчо Афузов и РЗИ, след Сливен продължи и в останалите три общини. От 8 до 11 юни се проведоха срещи в Нова Загора, Котел и Твърдица. Те се осъществиха със съдействието на общините. Участваха зам.областният управител Димитринка Петкова, директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Даниела Калева, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, зам.кметовете на общините Нова Загора и Котел Ивайло Енев и Шериф Куванджъ, кметове и кметски наместници на малки населени места, религиозни водачи в гъсто населени квартали и махали, здравни медиатори. „Целта ни е да достигнем до максимално много хора в областта и да ги информираме за ползите от ваксинирането. Няма нищо по важно от здравето, затова осведомителната кампания е приоритет за нас", коментира Минчо Афузов, областен управител.

Д-р Даниела Калева запозна присъстващите с развитието на епидемията в страната и света, разсея част от битуващите митове за ваксините, отговори на многобройни въпроси. Някои кметове и пастори признаха, че сред местното население има недоверие заради разнопосочната информация, разпространявана от медицински лица чрез медии и интернет. Липсата на общопрактикуващи лекари в малките села също ограничава информираността на хората, казаха те. Д-р Калева препоръча сведения за COVID-19 и ваксините да се черпят от официалните източници. Засега науката не е открила лекарство срещу заболяването и единственият щит срещу разпространението му са ваксините. Летните месеци са подходящо време за поставянето им, за да отпадне опасността от появата на трета вълна на епидемията през студения сезон, когато вирусът може отново да се активира /цялата презентация на РЗИ - в прикачения файл/. На срещите бе подчертано, че ваксинирането е безплатно и може да бъде извършено на всеки желаещ, включително и на лицата без здравни осигуровки и на чуждите граждани със статут на пребиваващи в страната. За разлика от други държави, включително и в Европа, гражданите имат възможност за избор на ваксина и не се налага да чакат дълго за поставянето й. В момента има достатъчно количества от всички, разрешени в страната, иРНК и векторни ваксини. Участниците получиха информационни материали на електронни носители. По-голяма част от кметовете и кметските наместници заявиха готовност да запознаят с тях местните жители и да изготвят списъци на желаещите да се ваксинират. От РЗИ са в готовност да организират посещения на място на мобилни екипи.

Целта на информационната кампания е да се увеличи броят на желаещите да се ваксинират. Тя е насочена предимно към хората от уязвимите групи, към гражданите над 65-годишна възраст или с хронични заболявания. Ако всеки 7-8 на 10 души от населението са имунизирани, може да бъде постигнат колективен имунитет и да се сложи край на епидемията.

В област Сливен с COVID-19 от началото на епидемията са диагностицирани близо 10 400 души, над 9700 души са излекуваните. За съжаление, битката с коронавируса изгубиха 600 пациенти. До момента са поставени близо 30 000 дози ваксини, като 13 200 от тях са втори игли.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев