АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАУРА КЬОВЕШИ: САМО НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ МОЖЕ ДА ВЪЗДАДЕ ПРАВОСЪДИЕ

 Лаура Кьовеши
11.06.2021 / 12:40

На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Преди това Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима.

Посещението на Кьовеши е заради непопълнената квота на българските представители.

Какво се случи дотук при срещите на Кьовеши в София

България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия - тази категорична позиция Кьовеши заяви още на първата си среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

От излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима и въпреки призивите квотата да бъде попълнена с останалите под чертата, с мотив, че не са събрали достатъчна подкрепа, съдебните кадровици прекратиха процедурата.

Дали темата е била обсъдена на срещата на Лаура Кьовеши с главния прокурор, който ръководи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, не е ясно, но такъв акцент в съобщението на прокуратурата и в поста на Иван Гешев в Туитър нямаше.

Още преди да се срещне с официалните лица в България европейският главен прокурор беше посрещната от протестиращи, които от няколко дни подновиха искането си обвинител №1 да подаде оставка.

Кордони от полиция пазеха снощи и входа на Съдебната палата, от който Лаура Кьовеши влезе за среща с Гешев. Стигна се и до кратък сблъсък между униформени и протестиращи.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев