АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЬОВЕШИ ПРИСТИГНА В БЪЛГАРИЯ

Лаура Кьовеши
10.06.2021 / 18:57

На посещение в България е главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни.

Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Очаква се основна тема на разговора им да бъдат непопълнените места за български делегирани прокурори.

Преди дни двамата се срещнаха на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, където също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

Очаква се Лаура Кьовеши да се срещне и с президента Румен Радев, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори.

В петък се очаква тя да даде пресконференция.

С Кьовеши в София пристигна и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa.

Визитата на главния европрокурор е на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите издигнаха плакати на български, на румънски и на английски език и призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев