АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: МНОГО Е ВАЖНО ДА ИМА РЕАЛИЗАЦИЯ И ПАЗАР ЗА ГРОЗДОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Гостите , сред които бяха кметът Стефан Радев и областните управители на Сливен Минчо Афузов и на Ямбол Георги Чалъков, телевизионният водещ Ути Бъчваров, имаха възможност да проследят целия процес по производството на вино
10.06.2021 / 18:09

Традициите на българското вино и изкуство, съчетани със съвременните технологии и култура бяха включени в днешния винен тур за отбелязване на 30-годишнината на „Домейн Бойар“, един от големите винопроизводители и виноизносители в Сливенска област и в страната.

Сред гостите беше кметът Стефан Радев, който за юбилея на компанията подари на изпълнителния директор Евгени Харамлийски икона на покровителя на Сливен - Свети Димитър, с пожелания да закриля всички и да донесе още повече успехи на винарската изба.

„Това е значима годишнина за целия регион, защото Сливен е с традиции във винопроизводството, тук е сърцето на винопроизводството в България. Радвам се, че този бизнес се развива, правят се все нови и нови мощности, свързани с целия процес, но гръбнакът, основната движеща сила, са изби като вашата. Пожелавам ви да продължавате със същите ентусиазъм и енергия да творите, да се развивате, да работите и се надявам големите успехи тепърва да ви предстоят“, заяви сливенският градоначалник по време на официалната церемония.

Евгени Харамлийски от своя страна благодари на кмета Радев за подаръка и вниманието. В кратко резюме той разказа историята на избата от началото на нейното основаване, като първата частна компания за производство на вино. Тя бързо успява да се превърне в най-големия износител на българско вино за пазарите в Западна Европа и Северна Америка и продължава да се разраства и до днес, като въвежда непрекъснато нови технологии и допълнителни капацитети. По време на церемонията изпълнителният директор Харамлийски представи и грандиозния проект на световноизвестния графити артист Насимо. Проектът носи името „Жар“ и е разработен специално за 30-та годишнина на компанията и е повод за даване на началото за развитие на винен туризъм в Сливен. Той представлява най-голямата детайлно разработена стенописна композиция на Балканите и в Източна Европа, разположена върху 11 броя винификатора.

Гостите и посетители на винарската изба, сред които бяха и областните управители на Сливен Минчо Афузов и на Ямбол Георги Чалъков, телевизионният водещ Ути Бъчваров и партньори, имаха възможност да проследят целия процес по производството на вино и да се запознаят отблизо с най-съвременните технологии, които се прилагат.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев