АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИНКЕН КРЕПИ БАЙДЪН ПРИ ЕВРОТУРНЕТО ЗА НОВА СТУДЕНА ВОЙНА

Блинкен крепи Байдън при евротурнето за нова студена война
10.06.2021 / 09:55

Блинкен остава близо до шефа си по време на вихреното турне, тъй като Байдън може да се измъкне от контрол и да пожъне смущаващ колапс.

Твърде много е да искаме крехкият 78-годишен президент на Съединените американски щати да обедини света около поредица от митове и лъжи.

Байдън лети до Европа тази седмица, за да подхранва съюзници под силно американско ръководство на предполагаеми споделени „демократични ценности“ в „историческа конфронтация“ с „автокрациите“ Китай и Русия.

Светогледът на президента Джо Байдън е толкова откъснат от реалността, че ще му се окаже трудно психически трудно последователно и адекватно да разгледа въпроса по време на поредица от срещи на върха през следващата седмица.

Ето защо той има до себе си по-младия държавен секретар Антъни Блинкен (59 г.), докато самият Байдън се среща с лидерите на Г7 в Англия на 11-13 юни, последвано от срещата на върха на НАТО на 14 юни в Брюксел, както и дискусии на най-високо ниво с Европейския съюз лидери.

След всичко това, Блинкен ще "участва" в очната среща между Байдън и руския президент Владимир Путин на 16 юни в Женева, според Държавния департамент на САЩ.

Последният детайл в натоварения маршрут - първото задгранично пътуване на Байдън от встъпването му в длъжност през януари - е най-забележителният.

Безпрецедентно е, че министърът на външните работи на САЩ трябва да „участва” в това, което преди това беше обявено като индивидуална среща между американските и руските лидери. Досега няма индикации от съобщенията на руските медии, че Сергей Лавров - колегата на Блинкен - ще участва в срещата на върха в Женева.

Това, което подсказва тази необичайна уговорка, е, че Байдън не отговаря на задачата да се справи с Путин при равни условия. Здравето и психическата острота на американския президент бяха под светлините на прожекторите на медиите след няколко публични гафове, в които Байдън е забравил имената на своите помощници и изглежда е объркан при припомнянето на подробности.

Подкрепяните от демократите американски медии са критикувани, че са улеснили ДЖо Байдън с техния мек подход към президента.

Това повдига допълнителни въпроси относно здравословното състояние на Байдън, когато той трябва да има най-добрия си дипломат до себе си по време на предстоящите срещи на високо равнище, особено последната с Путин, когото американският президент нарече преди това като „убиец“.

Още повече това утежнява ситуацията с Байдън, като се има предвид, че мисията му е по-скоро да измисли наратив, отколкото всъщност да се занимава с реалността.

Измисленият разказ е опитът да се обединят европейски и други западни съюзници под американско ръководство срещу „автократичните противници“ Китай и Русия. С други думи, измисляне на нова студена война.

Проблемът е, че измислицата се основава на митове, фалши, клевети, заблуди и откровени лъжи. Като цяло това е върховна заповед за президент, който има тенденция да бърка хората и имената, и който изглежда се бори да завършва пресконференции си с последователни мисли.

В изданието за Washington Post преди голямото си турне из Европа, Байдън представи мисията си по следния начин:

„Моето пътуване до Европа е свързано с това, че Америка обединява световните демокрации“.

В познатата мантра на 46-ия президент, той разграничи света на два лагера: единият под „силно американско ръководство“ със „споделени демократични ценности“, а другият, представен от конкурентните „автокрации“ на Китай и Русия.

Това не е нищо друго освен пресъздаване на студена война, при която Вашингтон поляризира света във враждебни образувания, за да си даде позиция на „морално лидерство“ като прикритие за империалистическа хегемония.

За да приемем тази митична рамка на света, тогава е необходимо да демонизираме определените противници. Плачевно, европейските съюзници на Америка (по-точно „васали“) са твърде услужливи в приемането на провокативните фантазии.

Независимо от това, понякога нахлуват личните интереси и европейците смятат, че американското изображение на света е твърде много за понасяне.

Ето защо, Европейският съюз отблъсква опитите на Байдън да саботира икономическото партньорство между 27-членния блок и Китай. Има граници, до които ЕС ще стигне, за да повреди знаковото Всеобхватно инвестиционно споразумение, което той подписа с Пекин през декември.

По същия начин Германия не толерира никакви опити на администрацията на Байдън да разруши газопровода „Северен поток 2“ с Русия, които ще бъдат жизненоважни за захранването на германската индустрия. Отново личният интерес започва, за да вкара светския здрав разум в конфликт с американската митология на Студената война.

Независимо от това, маршрутът на Байдън има за цел да организира състезателна трансатлантическа позиция спрямо Русия и Китай.

В своята публикация в Washington Post Байдън подчертава как първите му срещи са насочени към подбиване на американското ръководство, насочено срещу Москва.

Президентът пише:

„И така, когато се срещна с Владимир Путин в Женева, това ще бъде след дискусии на високо ниво с приятели, партньори и съюзници, които виждат света през същата позиция като Съединените щати и с които подновихме връзки и споделена цел."

"Ние сме обединени, за да се справим с предизвикателствата на Русия пред европейската сигурност, започвайки с нейната агресия в Украйна и няма да има съмнение относно решимостта на САЩ да защитават нашите демократични ценности, които не можем да отделим от нашите интереси", категоричен бе Байдън.

Обърнете внимание на безсмисленото твърдение, сякаш фактът, че Русия заплашва сигурността на Европа и напада Украйна, в действителност силите на САЩ и НАТО са тези, които дават оръжия на един измамен режим в Киев срещу Русия.

САЩ предоставиха на Киев оръжие за 2 милиарда долара след държавния преврат, подкрепен от Запада през 2014 г., а силите на НАТО са на място в Украйна. Силите на НАТО изграждат нападателна мощ около Русия, а не обратното.

Байдън хвърли няколко гръмки фрази като „Съединените щати не търсят конфликт“ с Русия, а освен това той спомена своето удължаване на споразумението Нов СТАРТ още през февруари (предотвратяването на надпревара във въоръжаването едва ли е претенция за добродетел).

Но като оставим настрана тези баснословия, Байдън продължи да отправя куци обвинения за „намесата на Русия в нашите демократични избори“.

Може с увереност да се твърди, че президентът Путин ще разруши неоснователните твърдения, които Байдън се опитва да изложи в Женева. Това ще бъде интелектуален мач, не просто поради страхотното владеене на детайлите и аргументацията от страна на Путин, но до голяма степен защото американската страна има несъстоятелни доводи поради своите основни заблуди.

Нека просто кажем, че американското дело срещу Русия и Китай е слаба шарада от митове и лъжи, пълна с лицемерие и противоречия.

За един пъргав ум би било достатъчно трудно да поддържа неправдоподобния наратив, който е в основата на кандидатурата на Америка за глобална хегемония. Още по-трудно за един застаряващ президент е да продължи с изпълнението.

Ето защо Блинкен се държи близо до шефа си по време на вихреното турне. Защото Байдън може да излезе извън контрол и да пожъне неудобно един колапс.

Държавният департамент заяви, че Байдън ще дойде от срещата си със съюзниците с "вятър в гърба", докато продължава да предизвиква Путин. По-точно, трябва да се каже, че Блинкен ще подпира президента, докато му напомня за съмнителния им наратив.

Финиън Кънингам

Превод: СМ

https://pogled.info/svetoven/blinken-krepi-baidan-pri-evroturneto-za-nova-studena-voina.130569

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев