АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЛНА ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ СЛЕД ИНФОРМАЦИЯТА ЗА НЕПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ХОРА В СВЕТА

Честни капиталисти
10.06.2021 / 08:43

Вълна от възмущение предизвика информацията, изнесена от американски сайт, че някои от най-богатите в хора света плащат минимални или почти никакви данъци.

От разследващия сайт „ProPublica” заявиха, че са получили достъп до данъчните декларации на някои от най-богатите хора в света. Данните сочат, че собственикът на Амазон Джеф Безос не е плащал данъци през 2007 и 2011 г., основателят на Тесла Илон Мъск не е платил нищо през 2018 г., а милиардерът Уорън Бъфет е внесъл едва 0,10 на сто налог за доходите си през 2011 година.

По данни на сайта 25-мата най-богати американци плащат средно по около 16% данък, което е значително по-малко от редовия американски работник.

От „ProPublica” уточняват, че богаташите не правят нищо незаконно, просто се възползват от вратички и възможности в системата, за да не плащат налог.

Джафар Аскачи, основател на благотворителната организация "Милионери за човечеството", която апелира за по-високи корпоративни данъци, заяви, че и пандемията е задълбочила значително неравенството:

"Коронавирусът засегна много нормалните хора, а богатството на суперзаможните се увеличи изключително много."

Говорителят на Белия дом Джейн Саки нарече изнасянето на информацията "незаконно", но подчерта, че администрацията във Вашингтон ще работи за изравняване на данъчната тежест.

"Трябва да се направи повече, за да може корпорациите и хората с най-високи доходи да плащат по-справедлив данък."

Само преди дни лидерите на страните от Г-7, включително американския президент Джо Байдън, се споразумяха за по-висок данък за големите мултинационални корпорации и интернет гиганти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев