АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
09.06.2021 / 21:59

ВОЙН БОЖИНОВ: ПОЯВАТА НА СПИСЪЦИ ОТВРАЩАВА! ТОВА Е СТАЛИНСКИ МОДЕЛ, ПО КОЙТО СА РАЗСТРЕЛВАНИ ХОРА

- Г-н Божинов, в интервю за Епицентър.бг през октомври миналата година споделихте, че натискът за стартирането на европреговорите със Скопие идва от Берлин. Очевидно, той не отслабва, тъй като на 8 юни външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че „преговорите трябва да започнат сега“. Отчита ли Берлин българската позиция и как според Вас ще реагира служебното правителство на натиска да вдигнем ветото?

- Едва ли ще изрека нещо необичайно, но големите сили имат своите интереси, които желаят да реализират на всяка цена, без да се интересуват от аргументите на по-малките от тях. В този ред на мисли поведението на германската дипломация по спора между София и Скопие вече придоби арогантен характер.

Изявлението на Маас, някои реплики на германската посланичка в Скопие, натрапването на идеята за разширяване на смесената историческа комисия с трета страна, т. е. с германски или австрийски историци, са само част от натиска над държавата ни. Това поведение на Берлин, а и на Виена, е напълно недопустимо. Нека нашите немски партньори не прехвърлят историческите си комплекси от времето след Втората световна война върху нас, а да се съсредоточат над собствените си проблеми, свързани с личностната им идентичност. Що се отнася до българското правителство, то е длъжно да се съобрази с решението на Народното събрание, прието през 2019 г., ясно посочващо, че страната ни няма да позволи подмяна на историческата реалност. Припомням, че документът доби почти единодушие в камарата.

- Ако Република Северна Македония не направи отстъпки, всеки български политик би зачертал кариерата си в случая, че се огъне пред налагането на чуждите интереси. Разчитате ли желание сред елита на РСМ за диалог и достатъчно последователност в българската позиция? Как тълкувате думите на президента Радев, че пътят на Скопие към Брюксел минава през София?

- Президентската институция следва да се съобрази с решението на Народното събрание. Все пак Конституцията определя страната ни като парламентарна република и дано тя остане такава. През годините бяхме свидетели на какви ли не пречупвания, направени от родните ни политици в контекста на националния ни интерес и нашата историческа памет. Всичко това бе замаскирано под мантията на европейските ценности. Самите скопски политици търсят диалог, но при техните условия, а това е напълно неприемливо за нас, тъй като сме задължени да пазим паметта на загивалите за свободата на Македония, чиста от македонистките лъжи.

- Освен Брюксел, има ли интерес и новата американска администрация от евроинтеграцията на РСМ и Албания, съответно за бърз старт на преговорите за членство на двете страни?

- Всъщност, голямата опасност за тежка грешка, която българската дипломация може да направи по отношение на югозападната ни съседка, идва отвъд океана. Вече повече от 30 г. американските посланици у нас се държат като генерал-губернатори и те действително са такива, поради безгръбначието на върхушката у нас. Случилото се в Чешнегирово и закъснялата реакция на държавния глава и на министъра на отбраната, повдигат питането за наличието или по-точно за отсъствието на държавен суверенитет. Навремето Виктор Шарапов изпълни поръчението на Горбачов и свали Тодор Живков от власт, а сега изглежда всеки състав на българския кабинет, особено постовете на министър-председателя и на министрите на външните работи и на отбраната, меко казано, се консултират с американското посолство. В случай, че САЩ ни поставят в ъгъла по отношение на Република Северна Македония, то аз не виждам воля у управляващите ни да се противопоставят на щатските стремления.

Всичко зависи от намеренията на Белия дом, а и от предстоящата среща между президентите Байдън и Путин.

Вероятно техните екипи, извън обективите на камерите и фотоапаратите, ще водят разговори, засягащи региона ни.

Нашият шанс се състои в това щатската дипломация да намали скоростта си по отношение на Балканите, което ми се струва малко вероятно. С влизането на Република Северна Македония в НАТО Сърбия, погрешно считана за руски бастион на полуострова, бе затворена откъм юг. Това е необходимо да се затвърди с приемането на югозападната ни съседка в Европейския съюз. Тук никой няма да се съобразява с нашите справедливи исторически аргументи. За големите те са досадна преграда, пречеща на плановете им.

- Прилагането на закона „Магнитски“ нанесе тежък удар върху санкционираните, тъй като блокира възможностите им за стопанска дейност. Но проблемът с голямата корупция в България отдавна бе отчетен, включително от Държавния департамент. Случайно ли е времето за огласяване на списъка? Засилва ли се интересът на Вашингтон към България и защо?

- Еркюл Поаро – известният герой на Агата Кристи казва, че на този свят няма нищо случайно. Позволете ми да споделя с вас нещо, което може да прозвучи еретично! Корупцията, която съществува в България, се насърчава отвън, точно от тези, които ни проглушават ушите колко сме корумпирани. Целта е повече от ясна – всяка корупция прави държавата по-слаба, а нашите съюзници нямат интерес страната ни да бъде силна. Затова и я разлагат чрез политици, предразположени към корупция. Самият закон „Магнитски“ лично аз възприемам за продължение на репликата, подхвърлена от президента Рузвелт, определил никарагуанския диктатор Сомоса за кучи син, но наш кучи син. Днес живеем във времената на добрите и на лошите олигарси, а законът „Магнитски“ посочва кои са те.

- Необходимо ли е според Вас изготвянето на списък с така наречените „асоциирани лица“, както обеща служебното правителство?

- Наличието на всякакви списъци ме ужасява. Във времена на нови проскрипции ли живеем?

- САЩ посочиха корумпиращите, но спестиха корумпираните. Не са ли еднакво важни и двете страни – даващата и вземащата, след като корупцията се е превърнала в норма у нас?

- Връщаме се към двойния стандарт в политиката, в случая тази на САЩ. Щом някой ни върши работа, ние ще го използваме, до момента, в който той стане прекалено неудобен. Тогава ще го сменим и ще поставим следващия. След него по-следващия и така-нататък. От времето на президента Монро, Щатите управляват много държави по-този начин.

- Какво ще е отражението на закона „Магнитски“ върху предстоящите избори? С какъв магнитуд ще е политическият земетръс, като прибавим и действията на служебното правителство?

- Със сигурност санкциите, наложени със закона, ще бъдат артикулирани по медиите до изборите, а и след тях. Какво ще бъде тяхното отражение ми е трудно да кажа. Българското общество има тежки проблеми, които не опират единствено до някакъв документ, та било то той да има американски произход. Без да имам претенцията да говоря от името на някой, все си мисля, че обикновените хора считат, че на мястото на едните ще дойдат другите, с помощта на благодетеля отвън.

Действията на правителството безспорно са активни, но дали са добре обмислени във връзка с обществения интерес? Виждат се някои противоречиви назначения, навеждащи на мисълта, че хора се сменят, но фонът остава. Впрочем, настъпва критичен период, в който е задължително да осъзнаем, че съдбата ни трябва да е в нашите ръце. Знам, че звучи клиширано, но назад във времето нашите предшественици са го осъзнали и благодарение на техния политически усет днес имаме държава. Представете си какво е нация без държава? Дали всичко в нея е наред е отделен въпрос.

- Очаквате ли изненади и размествания на 11 юли в тежестта на политическите сили?

- Както споделих с Вас прогнозите са трудни в тази ситуация. Може би ГЕРБ ще продължи да губи влиянието си, но остава големият въпрос – какво ни очаква след оттеглянето от сцената на партията, управлявала повече от десетилетие и изградила стройна властова система? Ако вертикалата на ГЕРБ се разпадне, което е неминуемо, какво ще дойде на нейно място? Това са все трудни въпроси, чиито отговори се опасявам, че ще изпитаме на гърба си.

- Въпросите, които си задаваме с днешна дата: ще се отразят ли скандалите върху подкрепата за ГЕРБ, ще повлияе ли върху ИТН отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат, ще влее ли енергия в БСП лявото обединение?

- ГЕРБ изживява своя залез. Колко ще продължи той, зависи от това доколко партията е проникнала в държавната машина. Няма съмнение, че образа на формацията наднича зад всеки ъгъл.

За мен ИТН остава партия без ясна физиономия. Тя отрича предходните политици, което се нрави на мнозина, но какво предлага в замяна? Готов ли е господин Трифонов да поеме политическа отговорност, без посредници? Лично аз нямам отговори на тези въпроси.

Задачата на БСП е да продължи сегашната си линия – обръщане с лице към малкия човек и към семейството му, а патриотизмът и умереният консерватизъм следва да осигурят личностното и националното съхранение на гражданина, а оттук и на нацията. Сигурен съм, че подобни ангажименти ще гарантират стабилизирането на БСП с тенденцията за превръщането ѝ в незаобиколим политически фактор.

- Ударната ревизия и кадровите рокади променят ли електоралните нагласи?

- Със сигурност те ще отнемат част от политическата мощ на ГЕРБ, но създалият се вакуум трябва да бъде запълнен. Такива са законите в политиката. Накъде ще бъдат тласнати нагласите сред хората от радикалните промени в изпълнителната власт ще видим след месец, но личи, че служебният кабинет работи със замах. Очевидно се мисли за някаква по-далечна перспектива.

- След списъците около „Магнитски“ и Слави Трифонов публикува имена на журналисти, политолози, социолози, чиято прогноза не съвпада с неговата. Как ще коментирате политическата „мода“ на списъците?

- Позволих си вече да кажа, че списъците ме отвращават. В съзнанието ми на историк изплува наученото за Сталинските списъци, по които са разстрелвани невинни хора. Сега куршумите са заменени с думи. Появата на подобни феномени демонстрира нерадостния факт, че политическата ни класа сериозно боледува.

- Като историк как ще отговорите на въпроса кога идеята за промяна се превръща в отмъщение?

- Когато някой реши, че отмъщението носи справедливост, което води до първичния призив око за око, зъб за зъб.

 

Д-р Войн Божинов е историк, част от екипа на Институт Рего. Автор е на редица научни трудове и книги, сред които е „Република Македония в съвременната геополитика“ (2018).,

 

http://epicenter.bg/article/Voyn-Bozhinov--Poyavata-na-spisatsi-demonstrira--che-politicheskata-ni-klasa-seriozno-boleduva/251286/11/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев