АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНЧО АФУЗОВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „НЕОФИТ РИЛСКИ" НА ПЕТИМА УЧИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН

Минчо Афузов връчи наградата „Неофит Рилски" на петима учители от област Сливен
09.06.2021 / 21:39

Петима учители от Сливенска област станаха носители на наградата „Неофит Рилски“, която се присъжда ежегодно от Министерството на образованието и науката за висок професионализъм и и принос в развитието на образователното дело в България. Областният управител Минчо Афузов връчи официално престижното отличие на наградените, заедно с началника на РУО Милена Чолакова и зам. областния управител Димитринка Петкова.

Областният управител поздрави всички носители на наградата. „Като родител на двама ученици видях колко бързо успяхте да се пренастроите в условията на епидемия и обучение онлайн. Сливенските учители доказаха, че са добри, защото използваха всички електронни платформи и успяха да привлекат интереса на децата във виртуалните учебни стаи“, заяви той. Минчо Афузов подчерта, че днешните учители успяват да се справят с бързите промени в образованието, свързани с възможностите на интернет. „Децата могат да научат какво представлява Питагоровата теорема от много източници, не само от учебника. Важното е у тях да бъде култивирано желание за учене, за знания. И аз Ви благодаря, че правите това“, каза още областният управител.

Номинациите на наградените са предложени от учителските колективи, в които работят, или от социални партньори.

Отличието е присъдено на ст. учител по английски език Емилия Йорданова от ОУ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Преподавателската й работа е стандарт за висок професионализъм, а авторитетът й привлича ученици в образователната институция.

Гл. учител Николина Станчева от Детска градина „Еделвайс“ в Сливен е спечелила признанието на родители и колеги с подхода към децата, умението да предизвика интереса им към знанието. С този „багаж“ те напускат детското заведение напълно подготвени за първи клас.

Ст. учител по изобразително изкуство Митьо Митев от СУ „Христо Ботев“ в Нова Загора вдъхновява ученици да разкрият дарбите си, но и с примера си им преподава най-важния урок – да се раздаваш за общия успех. Негови творби – портрети на светите братя Кирил и Методий, на Свети Мина, иконопис на Мадоната ще закрилят и дават сили и на следващите поколения в училищното семейство.

Ст. учител Виктория Стойнова от началния етап в СУ „К. Константинов“ е държала ръката на много сливенски деца, докато се опитват да напишат първите букви. Уроците й невинаги са между кориците на учебника – те са в любовта, с която възпитава децата на съпричастност, отговорност и трудолюбие.

Ст. учител по практическо обучение Ангел Лисков от ПГЕТЕ „Мария Склодовска – Кюри“ получи наградата си в деня, когато поредният випуск защити успешно практическата си подготовка. Неговите ученици са подготвени за бъдещата си професия и са най-младото попълнение в местния бизнес.

Началникът на РУО Милена Чолакова подчерта, че учителите, директорите и образователните институции са се справили успешно в тежката година на пандемия. Успели са да завишат броя и на учениците от уязвими групи, които да използват електронните платформи. След като учебните заведения бяха затворени и трябваше да преминат в обучение в електронна среда от разстояние, област Сливен е успяла първа в страната, в рамките на три дни, да въведе онлайн-обучението, каза Чолакова.

След срещата областният управител Минчо Афузов ще изпрати поздравителни адреси до директорите и преподавателските екипи за създадената професионална среда, в която се раждат много добри резултати.

Областна администрация Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев