АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЕСТНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ ЗА ПРИНОС В ДЕТСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ за 2021г.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-
09.06.2021 / 16:00

Днес, 9.06.2021г., на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2021г. с председател – Луизина Савкова главен експерт – дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, обяви носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – наградата тази година не се присъжда, в категория „автор“ – наградата се присъжда на Иван Раденков, в категория „Илюстратор“ – на художника Сотир Гелев, в категория „Издателство“ – издателство „Мармот“.

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр. Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

 

Категория “Автор”

ИВАН РАДЕНКОВ

Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”. Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”.

Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, на книгата - мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018) и на „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници” (2019). През 2020г. излиза най-новата му книга „Велосипедисти край езерото Папийон”

Посланик е на детската книга за 2017г.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2021г., в категория „Автор” му се присъжда за книгата „Велосипедисти край езерото Папийон” издадена през 2020г.

 

 

Категория “Илюстратор”

СОТИР ГЕЛЕВ

Сотир Гелев е роден през 1960г. в гр.Асеновград. Завършил е Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - гр.Пловдив и специалност „Графика” в Националната художествена академия – гр.София. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. През 1991г. с брат си Пенко Гелев създават списанието за комикси „Рикс“. След 1991г. работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за киното, пише сценарии за комикси, игрални, анимационни и телевизионни филми, режисира и продуцира игрални, документални и анимационни филми и телевизионни сериали, както и една балетна постановка в Националната опера.

С брат си са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва: „Илийчо и Август“/2014/, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ /2016/ и „Илийчо, Август и Гергин“ /2016/.

Автор е на две книги за възрастни и на детските книги: „Как Лора се научи да брои до десет“ /2017/, „Приспивни песни за феи и чудовища“/2020/ и „Приключенията на г-н Боровинка по вода и суша“ /2020/.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в категория ”Илюстратор” получава за илюстрациите към издадената през 2020г. книга „Приспивни песни за феи и чудовища“, на която е и автор на текста.

 

Категория „Издателство“

ИЗДАТЕЛСТВО „МАРМОТ”

Издателство„Мармот“ стартира като естествено продължение на марката "Мотове ЕООД", под която писателката Радостина Николова започва да публикува авторските си книги през 2013-а година. В края на 2018-а година „Мотове” ЕООД се ребрандира на Издателство "Мармот" - семейно издателство за литература за деца от 0-12 г. с основна цел да търси и издава книгите, с които децата израстват мечтатели. Книгите, на които залага издателството са съвременна детска художествена литература от български и чужди автори, като се издават заглавия, които са по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и светоусещане.

През 2020-а “Мармот” издава 10 нови книги и преиздава поредицата за мотовете в рекорден четвърти тираж. През есента на 2020-а стартира и издаването на уникалната за българския книжен пазар поредица - „Агата.Моята първа книга в училище” от 12 книги, за начинаещи читатели на възраст 6-7 години, на българската авторка Александра Георгиева.

Наградата „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в категория „Издателство” се присъжда за детските книги: „Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” на Мария Ангелова, „Слончето, което искаше да лети” на Лиляна Дворянова, Книгите от поредицата „Агата” на Александра Георгиева и романа „Ото и дрипльовците.Гората на изчезналите неща” на Матилда Удс.

 

Категория “За цялостен принос” – награда не се присъжда

 

 

НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

За трета поредна година се присъжда и награда на детско жури в категория „Автор”. Детското жури определи за носител на наградата писателя Иван Раденков за книгата му „Велосипедисти край езерото Папийон” (издадена от ИК „Ентусиаст“, 2020).

Тази година изборът на детското жури съвпадна с избора на националното жури, което е голям успех за писателя Иван Раденков и за добрия прием на неговата книга

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев