АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОЕНЕН САМОЛЕТ МИГ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС Е ПАДНАЛ В РАЙОНА НА ШАБЛА ПО ВРЕМЕ НА УЧЕНИЕ

Самолет
09.06.2021 / 09:30

Спасителна операция на военноморските сили е в ход за издирване на пилота, учението "Шабла 21" е прекратено

Спасителна операция на военноморските сили е в ход край Шабла, където български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на учение.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов потвърди за БНР, че се издирва пилота на машината. В търсенето са се включили и военни хеликоптери. По непотвърдена информация, пилотът не е успял да катапултира.

Самолетът МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. по време на учението „Шабла 21“.

Това е станало при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване на пилота, която продължава и в момента, съобщиха от Министерството на отбраната.

Служебният министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Това не е първият инцидент с военни машини през последните години.

През 2017-а хеликоптер "Пантер" на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение.

През 2018-а военен хеликоптер Ми-17 пада край "Крумово", Пловдив. Двамата пилоти загиват.

Най-сериозният инцидент е през 2012 година по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират. Инцидентът става само ден преди обявения ден за високопоставени гости.

„Шабла - 21“ е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие.

В него ще участват до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев