АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ЛИДЕРЪТ НА ДПС ДА ПРЕОСМИСЛИ ПОНЯТИЕТО „РОДИНА“

Президентът Румен Радев
08.06.2021 / 18:05

Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието „Родина“ и в какъв контекст го употребява. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със срещата на председателя на движението Мустафа Карадайъ с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

За срещата стана ясно от публикация на Анадолската агенция, като в друг неин материал Карадайъ е цитиран да казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп следното: "Тази земя е наша земя. Ние не сме имигранти тук, Турция е нашата родина - останахме тук след Османската империя. Нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на езика, религията и обичаите ни".

Днес зам.-председателят на ДПС Хасан Азис коментира пред bTV, че срещата е знак за добро отношение и не означава, че се търси подкрепа от турската държава за изборите.

Държавният ни глава призова Карадайъ „да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание“, а също така и какво пише в Конституцията – че не може да има партии на етническа и верска основа. „Имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права и не разделя по етнос, следва и политическите партии да не го правят“, заяви Радев.

Той подчерта, че не е бил информиран за срещата.

„Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се крепят на равнопоставеност, уважение и ненамеса във вътрешните дела“, каза още Радев.

Той коментира накратко и информациите за акция на ДАНС в спецпрокуратурата, ГДБОП и други силови структури. "Мисля, че в правовата държава няма място за война между институциите, институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията, тази борба изисква и съдебна система, най-вече прокуратура и изисква да има не избирателен подход, а правораздавателната система да се задейства преди медиите и институциите в чужди държави да осветлят това, което се случва в България", подчерта Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев