АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПЕТРОЛНИТЕ КОНТРАКТИ В ДОЛАРИ ПРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ АМЕРИКАНСКИ САНКЦИИ

 Александър Новак
04.06.2021 / 11:11

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че богатата на петрол и природен газ държава може скоро да се откаже от петролните договори, деноминирани в щатски долари, ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължи да налага целенасочени икономически санкции.

"В идеалния случай бихме предпочели да не се отдалечаваме от долара, тъй като той е международна валута, използвана за сетълменти", каза Новак пред бизнес телевизия CNBC по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Но ако нашите американски партньори създадат такъв тип ситуация, няма да имаме друг избор, освен постепенно да направим това“, добави той.

Коментарите му идват само часове, след като Русия обяви, че ще изтегли напълно активите си в американски долари от своя Държавен инвестиционен фонд.

Тези ходове идва дни преди срещата на върха между руския президент Владимир Путин и американския президент Джо Байдън по-късно този месец.

"Ще продължим да бъдем световен лидер на пазара на изкопаеми горива и ще провеждаме диверсификация, като се насочим към нефтохимическите и пазарите на втечнен природен газ", отбеляза Новак.

"Плюс разработването на ново енергийно производство и чиста енергия“, продължи той, цитирайки водородните и технологии за съхранение на въглерод, както и разработването на нови горива, наред с други проекти.

През октомври 2019 г. най-голямата руска петролна компания "Роснефт" определи еврото като валута по подразбиране за целия свой нов износ на суров петрол в опит да се предпази от въздействието на американските санкции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев