АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАСИЛ БОЖКОВ: САЩ СА ИЗПОЛЗВАЛИ МОЯ СОБСТВЕН СИГНАЛ СРЕЩУ МЕН И СА ГО ИНТЕРПРЕТИРАЛИ ПОГРЕШНО

 Васил Божков
03.06.2021 / 16:14

Налага се да напомня, че в България, с всичките ѝ дефицити на правова държава, прокуратурата не установява. Това прави единствено и само съдът. Подобен е и процесът на доказване на вина в САЩ, където също важи презумпцията за невиновност до безспорното доказване на противното. На практика американската агенция твърди следното: “Гешев установи, че… и затова ние предприемаме действия срещу Божков.”

В тази връзка трябва да се отбележи, че съдът в Обединените арабски емирства, след като се запозна с всички предоставени от българската прокуратура материали във връзка с повдигнатите срещу мен обвинения, се произнесе, че няма доказателства за извършени престъпления и отказа моята екстрадиция.

Прилагам и следните публично достъпни статии от две от най-сериозните медии в ОЕА по темата. В статиите, с които Ви каня да се запознаете, подробно е описана липсата на каквито и да било доказателства, подкрепящи обвиненията на българската Специализирана прокуратура.

Това е повод да подчертая, че обвиненията срещу мен умишлено не се вкарват в български съд вече повече от година и половина. Единствената причина за това е именно, че за тях няма доказателства.

Спрямо мен хунтата извърши не едно, а множество престъпления. Задържа като заложници за дълъг период от време всички членове на семейството ми, мои близки и мои бизнес партньори, адвокатите ми. Без каквото и да било правно основание и в нарушение на законите заграби над 4000 безценни артефакти, събирани от мен за България повече от три десетилетия. Те трябваше да бъдат изложени в най-големия Исторически музей на Балканите.

Обявеният от САЩ акт се позовава само и единствено на “установеното от прокуратурата” и се говори за “Васил Божков и неговата мрежа”. Доказателства за мрежа няма. Няма доказателства и във връзка с твърденията за “канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.” Много пъти съм показвал и доказвал, че съм българин. Никога и при никакви обстоятелства не съм се поставял в услуга на чужда държава.

Относно изричното споменаване на Гражданска платформа “Българско лято”:

Тази млада политическа партия бе създадена от и за българските граждани, които търсят справедливост. Това право им е гарантирано от българската Конституция. “Българско лято” се бори за демокрация и равнопоставеност в рамките в ЕС и НАТО.

Правата на тези граждани бяха нарушавани многократно от прокуратурата и държавните институции, контролирани от хунтата. Те се опитаха да им попречат да участват на предишните избори и много от членовете и симпатизантите на партията и техните семейства бяха репресирани, преследвани и заплашвани. Това не ги уплаши тогава, няма да ги уплаши и сега.

Надявам се, че случващото се не е следващ етап от опитите за осуетяването на политическите права на българските граждани, гарантирани от Конституцията на Република България и възпрепятстването на явяването им на предстоящите избори на 11 юли 2021 г.

Не искам да мисля, че актът на американските институции има политически характер и е насочен срещу политическа формация, със законни политически органи, в които аз дори не участвам. Формацията не участва със собствена регистрация на последните избори и въпреки това получи доверието на 100 000 души - официално регистрирани след всички изборни манипулации и пълното медийно затъмнение. Всичко това няма общо с демокрацията, очевидно.

Оставам с убеждението, че Законът “Магнитски” сам по себе си е изключително постижение на американската демокрация и неговата цел е да наказва политическите режими и диктатури, санкционирайки ги, когато преследват неудобните за тях, а не да бъде използван като бухалка на свой ред.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев