АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ПОЛИТИКО“: US САНКЦИИ ЗА ВИСОКОПОСТАВЕНИ БЪЛГАРИ, ЕС НЕ ПРАВИ НИЩО

 Протест в София срещу главния прокурор Иван Гешев, 2 юни 2021 г.
03.06.2021 / 09:48

„САЩ санкционираха високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо“ - това е заглавието на статия на изданието „Политико“ по повод наложените вчера мерки от САЩ срещу шестима българи начело с Васил Божков и Делян Пеевски.

Освен че нямат право да влизат на територията на САЩ, са засегнати и 64 свързани най-вече с Божков компании.

Америка наложи широкомащабни антикорупционни санкции, докато ЕС не може да се изправи срещу галопиращата криза във върховенството на закона, пише още изданието.

Необичайно широкият обхват на американските мерки е провал за ЕС и той показва неспособността на блока да надзирава собствения си заден двор за развихрянето на корупционни скандали, често свързвани с еврофондовете, които попадат в ръцете на българската мафия и могъщите олигарси. Мерките са най-голямата предприета за ден акция на Америка в рамките на глобалния закон „Магнитски“, насочена срещу подкупващи и нарушаващи човешките права хора.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затваряха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната страна в ЕС през последните години. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминира през по-голямата част от последното десетилетие политиката в страната, бе техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и никога не му бе поискана сметка за провалите на правосъдието в страната му, пише още „Политико“.

В статията се подчертава, че докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем за България, размерът на избухващите скандали за корупция през последната година е извадил на бял свят в каква степен олигархичната мафия е завладяла ефективно държавата и упражнява контрол чрез институции като правосъдието, службите за сигурност и медиите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев