АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НАРОДНА СВОБОДА С ОБЩОГРАДСКИ РИТУАЛ

 Сливен днес Денят на Ботев и на загиналите за народна свобода бе отбелязан с общоградски ритуал.
02.06.2021 / 17:42

В Сливен днес Денят на Ботев и на загиналите за народна свобода бе отбелязан с общоградски ритуал.

„Има хора, за които историята пише, но има и такива като Христо Ботев, които пишат историята. Гениалният поет и революционер, един от най-обичаните национални герои, продължава великото дело на Раковски и Левски, посветили живота си за свободата и независимостта на България. За Ботев единствено националната революция е била пътят към освобождението и възстановяването на българската държавност“, заяви по време на ритуала-поклонение кметът Стефан Радев. Той изтъкна достойнствата и значимостта на литературното и публицистично творчество на Ботев, което му отрежда достойно място в българската литература.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“. Едва ли има българин, който да не знае чий са тези думи. Днес, пред величието, безсмъртието и саможертвата на Ботев, стоим и мълчим! Поклон пред неговите памет и дело и пред всички, паднали за свободата на Отечеството!“, завърши Стефан Радев. В знак на почит сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Антоний Андонов, командирът на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директори и представители на институции, на културни структури, военно-патриотични съюзи, исторически дружества, организации, читалища, училища и граждани. Цветя бяха поднесени и от името на българския евродепутат Асим Адемов.

Официално този ден се отбелязва от 1901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев, присъстват живи Ботеви четници, да отдадат поклон пред подвига на поета-революционер. От тогава до сега Ботев е символ на българската свобода, а 2 юни е ден на българската будна памет и неподкупна съвест. Затова и всяка година признателният български народ обсипва с венци и цветя многобройните паметници и лобни места, слави паметта на героите с една обич – обичта към България и с един идеал – свободна и независима България!

Пресслужба на община Сливен

Още снимки от новината

Кметът Стефан Радев изтъкна, че Ботев продължава великото дело на Раковски и Левски, посветили живота си за свободата и независимостта на България, достойнствата и значимостта на литературното и публицистично творчество на поета Боте

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев