АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО РАШКОВ: ПРОКУРАТУРАТА АТАКУВА МВР ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ

Бойко Рашков
02.06.2021 / 11:47

"Прокуратурата атакува МВР по всички фронтове. В министерството текат обиски и претърсвания, високопоставени служители се призоват на разпити, изискана е информация за новия шеф на ДАНС. Прави се опит да се осуети проверката за злоупотреби със СРС" - това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред сайта bird.bg.

Рашков обясни, че става дума за обиски в кабинетите на служителите, които са определени от него да участват в проверката за злоупотреба със СРС. "Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите "Вътрешна сигурност" и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС. Като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение.

В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев", казва още Рашков пред bird.bg.

Освен, че искат справка за него, новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит. За сряда е призован и новият шеф на ГДБОП, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от "Вътрешна сигурност".

Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба. "По какви въпроси ги викат - не знам", казва Рашков.

Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала информация за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа, за да не компрометира проверката. “Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция полиция”, казва още Рашков.

"Тези няколко дни се характеризират с изключителна активност на прокуратурата по отношение на личния състав, с ръководни качества най-вече", обобщава служебният министър.

И прави извод, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР" - без да е ясно по какви причини, непрекъснато се призовават десетки служители. Така се разстройва работата в министерството и най-вече дейността по проверката на проблемите около СРС.

Рашков смята, че прокуратурата не желае такава проверка да бъде направена, макар че министърът има законово право да осъществява контрол.

"Не знам защо се пречи. Изглежда целта е да се осуети проверката, включително и като се бави този процес, и това е в нечий интерес", казва министърът.

И добавя, че има информация, която все още не е документирана, че в миналите дни през шредитери са минали необичайно много материали. "Някой прави опит да заличи следите", смята Рашков. Според него най-вероятно са съхранявани СРС, които не са влезли като доказателства по дела и които би трябвало да се унищожат.

 

На въпрос дали има война между МВР и прокуратурата Рашков отговаря, че на този етап не може да твърди, че има война, тъй като "не ми е известно подобни действия да се предприема и в страната". Според него прокуратурата като че ли се старае да стресира тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите.

"Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството", продължи Рашков. И даде за пример Министерството на финансите. "Там под обстрел, бих казал, е директорът на НАП Спецов", обясни министърът. И свърза това с обявените данни за милиардите несъбран ДДС. Думите на Рашков съвпадат с реплика на финансовия министър Асен Василев от днес. На въпрос на “Свободна Европа” дали в “Лукойл” има открити нарушения министърът отговори, че това е обект на данъчната тайна, "за която ако Ви отговоря в момента, господин Гешев ще бъде в моя офис утре".

"Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна, съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не им гласува доверие на последните избори", обобщи Рашков. И допълни, че тъй като Бойко Борисов вече е извън властта, прокуратурата като че ли заема неговото място в политическата борба.

Междувременно прокурори обискират дома и кабинета на висш полицай от Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов - шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности. Разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари. Твърди се, че има данни уличения полицаи през годините многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков.

Ангел Папалезов е назначен за титуляр след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация "Тракия" на Васил Божков. Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков. В понеделник е отстранен от проверяващия екип.

Ето какво каза Бойко Рашков по телефона пред bird.bg:

Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР.

Провеждат се лични обиски и обиски на кабинети на служители, проверяващи подслушването.

Прокуратурата изисква информация от МВР за новия шеф на ДАНС.

Прокуратурата е призовала на разпит новия шеф на ГДБОП.

Целта е да се стресират новите кадри на служебното правителство и да се осуети проверката на незаконните СРС.

Някой прави опит да заличи следите от СРС, шредерите прегряват.

 

 

 

 

- Има ли война между МВР и Прокуратурата?

– Не мога да кажа война. Не ми е известно подобни действия да се предприемат в страната. Такива действия се предприемат тук, в София, по отношение на току-що назначени служители на ръководни постове. Вероятно имат цел да ги стресират. Да ги подложат на контрол, да им ограничат правата с политически цели.

Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. Съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не гласува доверие на последните избори. Тъй като Борисов на практика не може да влияе, прокуратурата заема неговото място в политическата борба у нас. Тя ще върши това, което не могат да вършат ефективно Борисов и ГЕРБ.

Рашков прави извод, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР".

Според него прокуратурата като че ли се старае да стресира тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите.

"Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Тези всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна", смята Рашков.

http://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев