АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ЦЗИНПИН ОБЕЩА ДА ОКАЖЕ ПОМОЩ НА СИРИЯ

Президентът на КНР Си Цзинпин
01.06.2021 / 10:09

Китайският президент Си Цзинпин в своята поздравителна телеграма, адресирана до сирийския президент Башар Асад, обяви намерението на Китай да предостави на Сирия всички възможни помощи като част от икономическото възстановяване на страната, подобряване на живота на населението и борба с разпространението на коронавируса.

„Китай силно подкрепя Сирия в защитата на нейния държавен суверенитет, независимост и териториална цялост, ще предостави цялата възможна помощ на Сирия в борбата срещу епидемията от коронавирус, съживявайки икономиката на страната и подобрявайки живота на нейния народ“, цитира ТАСС телеграмата.

Си Цзинпин отбеляза, че Сирия и Китай са в приятелски отношения и че САР е една от първите арабски държави, установили дипломатически отношения с Нов Китай. Според него КНР също ще „насърчава напредъка на китайско-сирийското сътрудничество на ново ниво“.

„Отдавам голямо значение на развитието на китайско-сирийските отношения и съм готов да работим с президента Асад, за да използваме [тазгодишната] 65-та годишнина от дипломатическите отношения за по-нататъшно развитие на двустранните връзки и постигане на още по-голям успех“, каза председателят на КНР.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви, че китайските власти поздравяват Башар Асад за победата му на изборите и изразяват готовността си да подпомогнат усилията за защита на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Ще припомним, че Асад спечели президентските избори в Сирия. На 26 май, в деня на президентските избори в Сирия , бяха отворени над 12 хиляди избирателни секции. Наблюдатели от Обществената камара (ПК) на Русия отбелязаха демократичния характер на изборите в Сирия и конкуренцията между кандидатите за президент.

В същото време, ден преди началото на гласуването в Сирия, САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия издадоха съвместно изявление, в което призоваха международната общност да не признава президентските избори в републиката. По-късно Европейският съюз не призна победата на Асад.

https://pogled.info/svetoven/si-tszinpin-obeshtava-da-okazhe-pomosht-na-siriya.130213

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев