АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВА РАБОТА

Лаура Кьовеши Снимка: архив
01.06.2021 / 08:53

От днес започва работа Европейската прокуратура, чиято цел е разследване на злоупотреби със средства от европейския бюджет - измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро. В офиса ѝ в Люксембург ще дадат брифинг главният прокурор Лаура Кьовеши, както и еврокомисарите за прозрачността и ценностите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс, съобщава БНР.

Европрокуратурата започва работа

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България.

Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

България започна участието си с фалстарт, след като от 10 предложени европейски делегирани прокурори бяха отхвърлени шестима.

Създаването на Европейската прокуратура се проточи осем години, след като по предложения регламент от 2013 г. от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017 г. 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса.

Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев