АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР: БЮДЖЕТЪТ ИМА СЕРИОЗНИ СТРУКТУРНИ ПРОБЛЕМИ

Асен Василев
28.05.2021 / 14:30

Бюджетът има сериозни структурни проблеми, заяви служебният министър на финансите Асен Василев на редовния си петъчен брифинг. Близо 1,3 милиард лева вече са разходвани, като 810 милиона от тях - за непредвидени разходи.

Служебният кабинет ще търси вътрешни ресурси, основно чрез средствата за персонал в министерствата, за да намери пари за 50-те лева на пенсионерите през юли, обяви още Василев.

Във всички министерства има свободни щатни бройки, за които са предвидени пари – именно това е един от ресурсите, които ще бъдат използвани, за да се намерят допълнителни резерви, обяви Асен Василев.

Той съобщи, че към момента от централния бюджет са изразходвани над 1,164 милиона лева, 810 милиона от които за непредвидени разходи

„Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са били ефективни. Защото там имаме непредвидени разходи за църкви. Непредвидени разходи за Фонд на фондовете - 22 000 000. Непредвидени разходи за БНТ от 20 000 000“, каза той.

Други 283 милиона лева вече са използвани от 5-процентния буфер, който отнема част от средствата на ведомствата на бюджетна издръжка. Служебният кабинет няма да прибягва до останалите пари от него, увери Василев.

Помолен за коментар доколко изобщо е необходима Българската банка за развитие предвид проблемите в нея, финансовият министър отговори:

„Банката за развитие, ако започне да подпомага малкия и среден бизнес, би могла да има роля в икономическото развитие на държавата. Банката за развитие, както е употребявана до момента, е абсолютно безсмислена язва и тумор в българската икономика“.

Следващата седмица ще бъдат представени мерки за подкрепа на бизнеса.

Всички бизнеси, които са одобрени за оборотен капитал през Националната агенция за приходите, вече са си получили парите, увери служебният министър на финансите Асен Василев. Ресторантьорският бранш вчера сигнализира, че мярката е спряна, а това по-късно бе отречено и от правителството.

Помолен да отговори на въпроса дали фирмата, която новият директор на НАП Румен Спецов е продал малко преди сериозно да задлъжнее към хазната, ще плати дълговете си, Асен Василев препрати към новия ѝ собственик и подчерта, че просрочията се трупат след продажбата от Спецов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев