АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р ПЕТКО ЗАГОРЧЕВ: ТРЯБВА ДА ИМА КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ЗА ПОСТ-COVID-СИНДРОМ

Д-р Петко Загорчев
28.05.2021 / 08:48

"Covid-19 е с изключително разнообразие по тежест, форми, индивидуалност. Това заболяване ни припомни индивидуалния подход към пациента. Ще има работни групи, но ориентировъчни схеми - не. Това е сериозно заболяване с разнообразие на клиничната картина".

Това каза пред БНР д-р Петко Загорчев, началник на Спешното отделение на МБАЛ в Шумен. Той е част от група лекари, изследвала пост-Covid-синдрома. Според заключенията 80% от преминалите болестта имат проблеми като повишена тревожност, нарушение на паметта, депресивни състояния, нежелание за работа и за социални контакти.

"Започнаха да се появяват пациенти, преболедували Covid-19, с негативни тестове, в които не откриваме обективна симптоматика, но не се чувстват добре".

Д-р Загорчев обобщи теории на други лекари: "Травмата, която вирусът нанася върху имунната система, е тежка и продължителна... Covid-19 налага многоорганно, полисистемно увреждане".

Д-р Петко Загорчев сподели, че нарича Covid-19 "многолик енергиен вампир" и посочи, че в страни от европейската общност се обмисля създаване на клинична пътека за пост-Covid-състояние и рехабилитация.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев