АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р ДАНИЕЛА КАЛЕВА: АКО 7-8 ОТ ВСЕКИ 10 ДУШИ СА ИМУНИЗИРАНИ, COVID-19 ЩЕ Е ПОД КОНТРОЛ

Д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Сливен, лекар - специалист по инфекциозни заболявания и епидемиология
27.05.2021 / 17:49

Област Сливен разполага с всички, разрешени в страната, векторни и иРНК ваксини срещу COVID-19, съобщиха от областната администрация. От началото на кампанията до 26 май включително досега са поставени 24 727 дози, от които 10 326 са втори игли. „Подходящото време за имунизация срещу COVID-19 е сега“, заяви д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Сливен, лекар - специалист по инфекциозни заболявания и епидемиология. При поставянето на първа и втора доза през юни – юли ще има възможност да се изгради имунитет и ще може да посрещнем защитени есенно-зимния сезон, когато се активират респираторните заболявания.

В отговор на запитванията, получени в РЗИ и областната администрация, д-р Калева отговаря на основните въпроси, които вълнуват хората във връзка с ваксинацията.

ВЪПРОС: Защо е необходима ваксинация срещу коронавирус?

Коронавирусната инфекция може да премине леко или да доведе до тежко заболяване или смърт.

Противоепидемичните мерки (физическа дистанция, миене на ръцете и носене на маски) помагат за намаляване разпространението на вируса.

Ваксините подготвят имунната система на човека, така че тялото Ви да бъде готово да се бори с вируса. Когато човек е ваксиниран, имунната система се научава да реагира защитно, предизвиквайки имунен отговор срещу вируса.

САМО създаване на колективен имунитет след ваксинация, може да се елиминира дадено заболяване. Напр. изкореняването на едра шарка – вариола, намаляване разпространението на полиомиелит и др.

Ваксинацията срещу COVID-19 заедно със спазването на останалите противоепидемични мерки е най-добрата защита от COVID-19.

ВЪПРОС: След като съм ваксиниран срещу COVID-19, освободен ли съм от карантинните ограничения?

Всеки, който е ваксиниран срещу COVID-19, ще трябва да спазва и противоепидемичните мерки, защото ще отнеме време, за да се забави или спре разпространението на вируса.

Въпреки че ваксините изглеждат много ефективни за предотвратяване на болестта, те може да не предотвратят асимптоматична инфекция, т.е ваксинирани лица все още ще могат да заразяват, въпреки че нямат симптоми и неволно да разпространяват вируса.

Учените изчисляват, че, за да се постави под контрол COVID-19, ще трябва да бъдат имунизирани 7 - 8 от всеки 10 души.

ВЪПРОС: Ако съм преболедувал COVID-19, необходимо ли е да се ваксинирам?

Да. Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита (имунитет), но тя се променя и може да не продължи дълго време. Все още не се знае колко дълго продължава тази защита, ваксината може да бъде от полза за повишаване на имунитета на човек.

Клиничните изпитвания на ваксините включват и хора, които преди това са били болни и е установено, че имунизацията е безопасна.

Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за неболедувалите.

ВЪПРОС: Кои лица НЕ трябва да се ваксинират срещу COVID-19?

Отнася се до четири групи лица: лицата, които са на възраст под определената в кратките характеристики на съответните продукти; които в момента са в изолация (карантина); тези, които чакат резултат от тест за COVID-19; лицата, които имат симптоми на COVID-19 или друго заболяване.

Тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

ВЪПРОС: Кои хора могат да се ваксинират само след задължителна консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар?

Това са следните лица: които са с анамнеза за тежка алергия към някой компонент на ваксината или към друг лекарствен продукт; бременни и кърмещи жени; лица с имунокомпрометиращи заболявания; лица на антикоагулантна терапия.

Хората, които са получили друга (не-COVID-19 ) ваксина, трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19.

Хората, получили ваксината срещу COVID-19, трябва да изчакат най-малко 14 дни, преди да получат други ваксини ( които не са срещу COVID-19).

ВЪПРОС: Колко дълго ще продължи имунитетът от ваксината?

Не е известно колко дълго ще продължи имунитетът, изграден от ваксините срещу COVID-19.

Необходими са повече данни от текущи и допълнителни проучвания в дългосрочен план, за да се разбере колко дълго трае защитата след ваксинацията.

Учените от различни страни извършват проучвания за използването на ваксините срещу COVID-19, за да съберат повече информация за тяхната дългосрочна безопасност и полза за населението.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев