АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧЕНИ СА ОТКРИЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ТРОМБОЗИТЕ И ВАКСИНИТЕ НА ASTRAZENECA И J&J

Ваксината „АстраЗенека“
27.05.2021 / 12:27

Германски учени смятат, че са успели да установят причината за възникване на случаи на тромбоза след използване на ваксини от британско-шведската компания AstraZeneca и американската Johnson & Johnson (J&J), съобщава в четвъртък Financial Times.

Според Ролф Маршалек, професор от университета Йохан ВолфгангГьоте във Франкфурт, който изучава болестта от март, тя е свързана с аденовирусни вектори, които доставят „генетични инструкции“ за SARS-CoV-2 в тялото. Попадайки в клетъчното ядро, определени части от протеиновия шип се разцепват, създавайки мутантни версии, които според експертите не могат да се свържат с клетъчната мембрана, където се извършва имунизационният процес.

Според изводите на Маршалек, мутиралите протеини влизат в организма през клетките и образуват тромбози при един човек на 100 хиляди. „Когато тези вирусни гени са в ядрото, те могат да създадат някои проблеми“, заяви ученият пред авторитетното британско издание.

По негово мнение проблемът може да бъде решен, ако разработчиците на ваксини могат да променят последователността на гените, кодиращи протеиновия шип, за да предотвратят разцепването му. Johnson & Johnson вече са се свързали с лабораторията на Маршалек с молба за съвет и обмислят да коригират ваксината, за да предотвратят разцепването, информира ученият. „[J&J] сега се опитва да оптимизира ваксината“, каза той.

Германският изследовател предостави получените данни на Института Пол Ерлих в Ланген и на консултативния орган на страната за ваксинация и имунизация.

Няколко учени вече заявиха, че теорията на Маршалек е само една от многото и че са необходими повече доказателства, за да потвърдят неговите предположения. „Няма доказателства, показващи причинно-следствена връзка “, - каза професорът по трансфузионна медицина от университета в Бон, Йоханес Олденбург. „Това все още е хипотеза, която трябва да бъде потвърдена от експериментални данни“.

В началото на април се появиха съобщения за образуването на кръвни съсиреци във вените при някои пациенти, ваксинирани с AstraZeneca и по-късно с ваксините на Johnson & Johnson. Ваксинацията с първото лекарство беше спряна в някои страни по света, по-късно регулаторът на ЕС внесе появата на съсирцеите в списъка на редките странични ефекти.

Властите на САЩ препоръчаха спиране на употребата на ваксината на Johnson&Johnson, след като експертите решиха, че тромбозата е рядък имунен отговор на аденовирусния вектор, използван от ваксината. В резултат на това компанията спря доставките за ЕС и учените започнаха да проучват подробно страничните ефекти, свързани с всички видове ваксини. През май бяха регистрирани няколко случая на образуване на кръвни съсиреци и смъртни случаи от тях на територията на Република Кипър, където се използва ваксината AstraZeneca.

Източник Агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев