АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН: САНКЦИИТЕ СРЕЩУ СЕВЕРЕН ПОТОК СА КОНТРАПРОДУКТИВНИ

Джо Байдън и „Северен поток 2“
26.05.2021 / 13:21

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е почти завършено и налагането на санкции върху проекта би било контрапродуктивно за отношенията на Съединените щати с Европа. Това обяви във вторник американският президент Джо Байдън, отговаряйки на въпросите на журналистите на поляната в Белия дом. Видеозаписът на разговора беше разпространен от американските медии.

Държавният глава отбеляза, че тръбопроводът е "почти напълно завършен", когато беше попитан за отказа на администрацията на Вашингтон да наложи санкции срещу оператора на проекта Акционерно дружество "Северен поток".

"Той почти беше завършен по времето, когато встъпих в длъжност", разказа Байдън.

"Мисля, че въвеждането на санкции сега би било контрапродуктивно по отношение на нашите отношения с Европа", подчерта президентът, добавяйки, че "от самото начало той се противопоставял на изграждането на Северния поток - 2 ".

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра природен газ на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Работата беше спряна през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas изостави полагането на тръби поради възможни санкции от Съединените щати. От декември 2020 г. строителството на газопровода е възобновено след едногодишна пауза. Северен поток 2 в момента е готов на 95%.

На 21 май Съединените щати добавиха към своите санкционни списъци 13 кораба и три руски организации, участващи в изграждането на „Северен поток 2“.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен на 19 май потвърди, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции срещу акционерно дружество "Северен поток-2", оператора на " Северен поток-2" и неговия главен изпълнителен директор Матиас Варнинг. Според ръководителя на американската дипломация това решение е в националните интереси на Съединените щати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев