АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛЕДНА ТОЧКА

Гледна точка
25.05.2021 / 19:59

МИНСК ЗАЛОВИ НАЙ-ЦЕННИЯ РЕСУРС НА ОПОЗИЦИЯТА

Беларуската опозиция и редица западни държави са възмутени - Минск арестува един от основателите на канала в „Телеграм“ „Некста“, с чиято помощ бяха координирани протестите на белоруската опозиция. За целта беше разгърната цяла специална операция с участието на бойни самолети. Защо Роман Протасевич е ценен за беларуските специални служби?

Напоследък беларуските специални служби демонстрират чудеса на професионализма, дори ако този професионализъм се изразява в компетентно копиране на чужди операции. И така, първоначално те копираха операцията на съветските служители по сигурността "Доверие" - провокираха противниците на Лукашенко да организират държавен преврат, документираха подготовката, разкриха скритите клетки на превратаджиите и ги арестуваха всичките. Сега те показаха на съседите си украинци майсторски урок за това как да заловят правилните хора в самолет, летящ през територията на страната (Киев през лятото на 2020 г. искаше да залови по този начин тридесетина руснаци, сред които имаше хора, които са се биели в Донбас ).

Кацайте

На 23 май беше съобщено, че на борда на самолет на ирландската авиокомпания „Райънеър“, летящ от Атина до Вилнюс, е била поставена бомба. В този момент самолетът е летял над територията на Беларус и съгласно стандартните инструкции е поискано аварийно кацане. По искане на екипажа самолетът е кацнал на летището в Минск и преди това е бил придружен от белоруски изтребител МиГ-29.

Решението за ескорта е взето съгласно щатните инструкции. Според първия заместник-командващ на ВВС и силите за ПВО Андрей Гурцевич, „за да се направи оценка на ситуацията и да се вземе правилното решение в бъдеще“. Преведено на руски - в случай, че самолетът е отвлечен от терористи и използван за атака срещу обект.

След кацането в Минск на борда не бяха открити бомби, но Роман Протасевич беше сред пътниците на борда. Бившия главен редактор на канала в „Телеграм“ „Некста“ (един от основните информационни ресурси за координиране на протестите в Беларус след президентските избори през август 2020 г.). Още през ноември 2020 г. Протасевич беше поставен в списъка на терористите от белоруското КГБ и обявен за международно издирване. А каналът „Некста“ отдавна е включен в списъка на екстремистите.

В Европа се възмутиха от случилото се. Германия и Австрия поискаха разследване. Полша - ново налагане на санкции. Брюксел, представляван от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, както обикновено, „изрази загриженост“. Литва (претендирайки за статут на проводник на политиката на ЕС в белоруския въпрос и основен получател на пари за подкрепа на местната опозиция) нарече действията на белоруските власти „отвратителен акт, зад който стои белоруският режим“ и поиска незабавното освобождаване на Протасевич.

Повтарят ги белоруските опозиционери. „Това още веднъж потвърждава, че в Беларус се нарушава международното право, животът на чужди и беларуски граждани е в опасност“, каза Павел Латушко (който също е заплашват от ареста в Минск). Според него Беларус трябва да бъде наказан чрез затваряне на белоруското небе за въздушен трафик и / или отказване на транзитни полети през нейна територия. А самозваният лидер на белоруската опозиция Светлана Тихановская поиска Беларус да се изключи от Международната организация за гражданска авиация (МОГА).

Всичко е според закона

От формална гледна точка беларусите действат според закона. Екипажът действа според инструкциите и след получаване на съобщение за бомба иска кацане. Да, до Вилнюс, съдейки по картата на полета, е по-близо, но екипажът по някаква причина иска да кацне в Минск. Всички въпроси са към екипажа (в Русия вече се шегуват, че добре познатите Петров и Боширов вероятно са били командир на кораба и втори пилот).

Да, в "Новая газета", позовавайки се на авиокомпанията, писаха, че командването за кацане в Минск е дадено от белоруските диспечери (в чиято зона се е намирал самолетът), а пилотът всъщност просто е изпълнявал тяхната заповед. Въпреки това, както няколко активни пилоти от гражданската авиация казаха, при спешни случаи окончателното решение, съгласно стандартните протоколи, винаги остава за командира на кораба. И ако е искал да лети до Вилнюс, щеше да лети до Вилнюс.

Те са приземили самолета по пълната програма в рамките на съществуващите протоколи - с линейки, специални служби, пожарникари, сапьори и др. Пътниците са изведени за пълно претърсване, а сред тях има и гражданин, издирван в Беларус. Тъй като напуска екстериториалната зона (каквато е бордът на самолета), той се озовава на територията на Беларус, където местните служители по сигурността го задържат.

Ако противниците на Батька успеят да докажат, че човекът, който е докладвал за опита за взрив, е говорил с характерния за Лукашенко акцент или се е представил като Николай Александрович, тогава ще бъде възможно да се заяви, че е имало провокация на белоруските специални служби. Иначе е „хайли-лайкли“.

Струва си да се припомни, че технологията за приземяване на самолет с интересен характер е разработена и тествана за първи път не в Минск или дори в Киев. През 2013 г. американски разузнавачи приземиха самолета на тогавашния президент на Боливия Ево Моралес във Виена - само заради подозрението, че Едуард Сноудън е на борда. В същото време не бяха измисляни приказки за бомба - той беше чисто и просто приземен под заплахата от използване на сила, със затварянето на всички въздушни коридори. И никой след това не е затварял въздушното пространство на Австрия.

В най-добрия случай поддръжниците на санкциите може да успеят да прокарат отказа на някои авиокомпании да лети през беларуска територия, но това е изпълнено със сериозни загуби за операторите (най-малкото поради увеличение на разхода на гориво и времето за полет). Ситуацията на авиационния пазар вече не е много добра (заради коронавируса) и е малко вероятно компаниите да решат да предприемат такава стъпка. В резултат се оказва, че отрицателните последици от тази операция за Беларус са минимални. А ползата за официалния Минск от нея е колосална.

Първо, Роман Протасевич е ценен източник на информация. Като бивш главен редактор на „Некста“, той може да разполага с данни за каналите за финансиране на канала, персонала и най-важното, за източници в белоруските власти, които разкриват различни компрометиращи доказателства. Така след прибирането на Протасевич, белоруските специални служби ще разкрият агентската мрежа в своята страна. На второ място, операцията се превърна в демонстрация на възможностите на специалните служби.

Анонимен белоруски депутат изрази мнение, че както беларуските, така и руските специални служби заслужават лаврите за операцията. Да, Минск извърши последния етап на залавянето - но преди това е трябвало някак да получи информация, че Протасевич е купил билет и се е качил на самолета на ирландската компания. Възможно е беларуските специални служби да са били подпомагани от своите руски колеги, които имат много повече възможности да проследяват движението на определени лица в чужбина.

Кеворк Мирзаян

https://pogled.info/svetoven/minsk-zalovi-nai-tsenniya-resurs-na-opozitsiyata.129961

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев