АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН, СТЪПВАЩ НА СЛОВОТО И НА ДУХОВНОСТТА, Е ЛЕТЯЩ ЧОВЕК

Президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Стефан Янев и представители на служебното правителство положиха цветя пред паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“
24.05.2021 / 17:41

Поздравявам всички сънародници с най-светлия български празник – 24 май. Днес честваме най-голямото духовно постижение на българския народ – създаването на собствена писменост". Това каза президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Стефан Янев и представители на служебното правителство положиха цветя пред паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщава бТВ.

Нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза държавният глава.

"Нека на 24 май да поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност", каза Радев.

Като част от мероприятията за отдаване почит на светите братя Кирил и Методий българското МВнР и Министерството на външните работи на Северна Македония в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество се споразумяха посолства на двете страни, сред които тези в Белград, Киев, Прага и Варшава, да отбележат съвместно 24 май.

"Заедно с президента Стево Пендаровски не само ще отдадем почит към делото на светите братя в Рим, но и двете делегации ще пътуваме заедно в един самолет, за да заявим нашата ясна взаимна политическа воля, че ще развиваме отношенията между двете страни в дух на доверие, приятелство и добросъседство", каза президентът.

По думите му начинът за отваряне на европейския път на Северна Македония минава преди всичко през София.

"Трябва помежду си спокойно и отговорно да седнем и да решим нашите двустранни проблеми", заяви Румен Радев.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев