АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ШЕФОВЕТЕ НА ДАНС И ДАР НЕ РАБОТЯТ С МЕН

Президентът Румен Радев
19.05.2021 / 21:02

Президентът Румен Радев заяви, че настоящите директори на ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“, които са в неплатен отпуск до септември, не работят с държавния глава.

Радев заяви, че абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на ДАНС и ДАР е ясен знак, че верността им е била и в момента е към Бойко Борисов, а не към България.

За момента служебното правителство не е предлагало на президента да освободи директорите на ДАНС и ДАР, стана ясно от думите на президента.

Държавният глава разкритикува работата на Атанас Атанасов и Димитър Георгиев.

„Аз не работя, по-скоро те не работят с мен за много неща. Говоря не за служителите от ДАНС…, говоря за шефовете“, каза Радев и продължи:

„По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не бе изпълнявано. И това лесно може да се докаже.

Очевидно примерът на бившият министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се е оказал твърде заразен и за неговите подчинени“.

"Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира президентът.

Радев определи като логични действията на МВР при полицейската операция и задържането на служители в Пловдив и последните рокади в МВР.

„Когато назначавах служебното правителство, аз дадох ясно своите кратки указания – честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот“, каза той.

Логика президентът откри и в днешната смяна на областните управители.

„След като се сменя една власт, а областните управители работят с изпълнителната власт, е логично те да се сменят“.

"Два месеца са твърде малък период за което и да е правителство, но е важен сигналът, който се дава, важно е да се застане на принципна позиция, укрепване на държавността, това е от което имаме нужда. Да се прояви държавност, да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на кражби и злоупотреби", каза още Радев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев