АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЧАВДАР БОЖУРСКИ: УДОВЛЕТВОРЕН СЪМ, ЧЕ ОБЛАСТ СЛИВЕН Е РАЗПОЗНАВАЕМА НА КАРТАТА

Чавдар Божурски Снимка: Георги Ангелов
19.05.2021 / 16:59

„При встъпването ми в длъжност на 12 май 2017 година си поставих за цел да ръководя прозрачна и достъпна администрация. Вложих усилия и амбиция в служба на обществения интерес. Всичките ми решения бяха публични. Удовлетворен съм, че Сливенска област е разпознаваема на картата на страната", заяви областният управител Чавдар Божурски по повод изминалия четиригодишен мандат.

Най-сериозното предизвикателство в дейността на областния управител бе свързано с епидемията от COVID-19. „Трябваше да създадем организация да се ограничи разпространението на коронавируса, за да се намали риска за здравето и живота на хората. От друга страна, трябваше да се окаже подкрепа на лекарите и на областната здравна система да издържат на натиска“, коментира Чавдар Божурски. Областният кризисен щаб бе първият в страната, който указа да бъдат въведени коридори за посещения на възрастни клиенти в търговските обекти и който създаде съвместни екипи на РЗИ, ОД на МВР, ДИТ и ОДБХ за контрол и съдействие на работодателите при създаването на безопасни условия на труд и въвеждане на противоепидемичните мерки. Такива мерки бяха разпоредени по-късно от здравното министерство и влязоха в сила за цялата страна. Регистрираните огнища на COVID-19 в най-гъсто населените квартали бяха овладени без да се затварят нацяло тези квартали, както стана в други градове. Със съдействието на областния управител бяха осигурени фургони на болниците в Сливен, в които да се извършва триаж на пациентите; бяха осигурени предпазни облекла за медиците на първа линия, медикаменти и консумативи за лечението на болните. Не на последно място, бяха разкрити легла за лечение на коронавирусни инфекции в шест болници в областта. А с решение на Областния щаб в ЦСМП бе създадена организация за насочване на линейките към болниците, където има свободни легла, за да не чакат тежко болните пациенти. Това подпомогна медиците, особено в пиковите моменти, когато заболеваемостта достигна до 1300-1400 души. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде висока оценка за създадената организация при посещението си в Сливен. „Лекарите, ръководителите на лечебни и здравни заведения, институциите и общините реагираха експертно и бързо в обстановката, за което заслужават адмирации. Област Сливен остана извън списъка на областите с най-висока заболеваемост и смъртност“, каза областният управител.

Основен приоритет от началото на мандата бе изпълнението на Механизма за обхващане и задържане на децата и учениците в образованието. През 2017 г. Сливен бе сред трите области в страната с най-голям брой отпаднали от училище деца – близо 3500. Екипите за обхват направиха десетки хиляди посещения на адрес. По предложение на областния управител бяха направени промени в електронната платформа и бе проведено обучение на членове на екипите и на администратори. Резултатът е, че в училище бяха върнати 5000 деца. На заседание на Националния координационен център социалният министър заяви, че област Сливен е с най-висока успеваемост в работата по изпълнение на механизма.

През изминалите години бе завишен интересът към съдбата на два обекта с обществено предназначение. Първият е комплекс „Сливенски минерални бани“. Областният управител възложи да бъде извършено т.нар. оцифряване на действащия ПУП, тъй като до този момент имотите не бяха нанесени в кадастралната карта. В резултат бяха съставени актове за държавна собственост на 325 дка имоти, разположени върху 49 терена. Те представляват 80 процента от урбанизираната територия в комплекса. С това бе решен дългогодишен проблем, заради който липсваше инвеститорски интерес. През 2019 - 2020 г. инвеститор със сертификат от клас „А“ заяви намерението си да изгради модерен балнеолечебен комплекс на стойност 11 млн.лева, като за целта поиска да купи 5 дка за изграждане на допълнителни съоръжения. В момента текат реални преговори.

Вторият имот, който предизвиква основателно вниманието на обществеността, е бившата държавна белодробна болница в ликвидация, чиято сграда е паметник на културата и е собственост на здравния министър, и прилежащият й терен с обща площ от 40 дка в Сливен. В началото на мандата областната администрация обезопаси старите болнични шахти и монтира нова входна врата на терена. Областният управител започна активна кореспонденция с МЗ, МК и ликвидаторите за имота. Съвместно с община Сливен бе подета инициатива за обособяването на болничната сграда в самостоятелен терен, като останалата част от двора да бъде използвана за обществени нужди при запазване на съществуващия парк. До момента е получено съгласие от МК, МЗ, направени са предписания от Националния институт за недвижимото културно наследство. Общината е извършила проверка на състоянието на спомагателните сгради. Работата в тази насока може да продължи. През 2021 г. се появи и втора възможност. Инвеститор заяви желанието си да купи болницата заедно с терена, за да ги използва за обществени нужди. Преговорите тепърва предстоят.

Друг дългогодишен проблем, който тревожи жителите на вилната зона в района на затворената мина в Сливен, бе евентуалният риск от последици след ликвидацията на уранодобива. В отговор на запитвания от граждани и проявен медиен интерес, областният управител възложи на Националния център по радиология и радиационна защита да извърши оценка на радиационния риск във вилната зона. Експертите установиха, че рискът е 1:100 000 души при 86 000 души население на град Сливен. Бяха предприети мерки и бе запазен водоизточника във вилната зона.

Сред инициативите от голям обществен интерес бе задвижената процедура от областния управител, благодарение на което той издаде акт за държавна собственост на Източна могила в новозагорското с.Караново. След уточняването на собствеността, вече са възможни дейности за укрепването на съоръжението. Министерството на културата и община Нова Загора установяват отношения за стопанисването на този важен обект, в който през 2005 г. бе направено археологическо проучване от международно значение.

През мандата бе удовлетворено желанието на обществеността в Твърдица да имат отново общински исторически музей, след 30-годишно прекъсване. Областният управител предостави имот в центъра на Твърдица, който ще бъде предназначен за музей.

Изминалите четири години поднесоха сериозни предизвикателства пред ветеринарните власти и стопаните в областта. Областната епизоотична комисия предприе мерки за ликвидиране на огнище на инфлуенца и за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете. В резултат на активните действия на ресорните институции не бе допуснато силно заразните заболяванията да засегнат големи птицеферми и свиневъдни комплекси с последващи сериозни икономически загуби.

Бяха изработени планове на земите по параграф 4 за 7 235 дка в 23 землища на населени места в общините Сливен и Нова Загора. Това е успех за администрацията, защото стотици ползватели на вилни имоти могат да уредят собствеността си. В полза на 5-хилядния сливенски кв. „Речица“ бе разрешен конфликт, заради който местните жители бяха лишени от достъп до гробищния парк. По настояване на областния управител в МС бе образувана преписка по случая. В резултат на това на общината бе предоставен безвъзмездно терен за улица до гробищния парк.

В периода 2017 – 2019 г. бяха реализирани приходи в държавния бюджет от продажбата на имоти на стойност над 600 хил.лева. Става дума предимно за терени в индустриалната зона на Сливен и в землищата на малки населени места. Областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ придоби част от сградата на отделението за рехабилитация на Сливенски минерални бани и вече е едноличен собственик на цялата сграда. За разширение на паспортната служба в Сливен бе предоставено помещение в сградата „Агликина поляна“.

През мандата бяха осъществени контрол и проверка на близо 3000 предложения и 3500 решения на общинските съвети в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 14 решения бяха върнати за ново разглеждане. Две решения бяха оспорени пред съда.

„В тежки моменти, когато се изискваше бърза реакция в името на здравето и живота на хората, бях воден от дългогодишен професионален опит и успяхме да създадем синхрон в работата на държавните институции и на местната власт. Благодаря на всички държавни ведомства, на общинските ръководства, както и на служителите в областната администрация, за това, че в област Сливен бяхме водени от общото разбиране за екипност и за професионално разрешаване на кризи и проблеми. Всички колеги и партньори знаят, че винаги съм изповядвал следното убеждение за ефективност в обществената работа: експертност и вяра в екипа“, заяви областният управител Чавдар Божурски.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев