АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

22 НОВИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ В ТУРЦИЯ, НАД 50 В АНГЛИЯ, 10 В САЩ, 6 В ГЕРМАНИЯ

Опашка за гласуване в Турция. Снимка: архив
19.05.2021 / 08:09

Максимално облекчените правила за разкриване на избирателни секции в чужбина вече дават плодове. 502 е прогнозният брой на секциите, които ще бъдат разкрити служебно за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Такова решение взе Централната избирателна комисия (ЦИК) на 18 май.

Това означава, че още преди да започнат да постъпват заявленията за гласуване от българите в чужбина рекордът от предните избори – 475 секции, вече е счупен. А заявки ще се събират чак до 15 юни. С други думи, броят на местата за гласуване ще нарасне още повече. Възможен е, разбира се, и обратният ефект – когато сънародниците ни зад граница разберат, че разполагат с определен брой секции, да се успокоят и да не си направят труда да заявят желанието си да гласуват.

Секциите, разкрити служебно от ЦИК, станаха популярни като „автоматични секции”. Наричат се така, защото се откриват автоматично в онези места зад граница, където през последните 5 години са гласували поне 100 избиратели.

През 2016 г. обаче тази възможност беше премахната по настояване на бившия Патриотичен фронт и с подкрепата на ГЕРБ. Тогава националистите обявиха, че подобно правило работи в полза на ДПС и Турция. Прекалено лесно се създават секции, много изселници гласуват в подкрепа на партията на Ахмед Доган, а Анкара получава лост за влияние в българската политика – такава беше логиката на крайнодесните.

С промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента през април 2021 г., автоматичните секции бяха върнати в закона. Предложението дойде от „Има такъв народ” и се подкрепяше от „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!” и ДПС. Депутатите на Слави Трифонов се обосноваха, че така всеки български гражданин в чужбина ще разполага с възможност да гласува и избирателите няма да бъдат връщани, след като цял ден са чакали пред секциите, каквите случаи имаше на последните избори.

Съгражданите ни във Великобритания доскоро бяха силно ощетени, тъй като Изборният кодекс не позволяваше в страните извън ЕС да бъдат образувани повече от 35 секции. Сега обаче само автоматичните секции ще бъдат 86. Дали ще има още зависи от желанието им да пускат заявления.

В Германия откритите служебно секции са 75, тоест повече отколкото бяха на последния вот – 69. Същото се отнася и за Испания – 58 сега срещу 53 преди. Отпадането на тавана за страните извън Евросъюза ще облагодетелства също българските граждани в Турция - 57 секции сега срещу 35 преди и в Съединените щати 45 сега срещу 35 секции преди.

Автор: Людмил Илиев, "Сега"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев